17.6.2005

Uudet kiskobussit raiteille

Ensimmäinen VR:n uusista, Dm12-mallisista kiskobusseista aloitti liikennöintinsä Pieksämäen ja Joensuun välillä 17.5.2005. Uudella kiskobussilla ajetaan aluksi vain hiljaisempia vuoroja maanantaista torstaihin, muulloin liikennöidään edelleen vanhemmilla sinisillä vaunuilla ja dieselvetureilla.

Uusia kiskobusseja tulee VR:lle syksyn 2005 ja talven 2006 kuluessa kaikkiaan 16 kappaletta. Uusilla kiskobusseilla on tarkoitus korvata nykyistä veturivetoista junakalustoa hiljaisilla rataosuuksilla. Kiskobusseilla aiotaan tulevaisuudessa liikennöidä Pieksämäen ja Joensuun välisen liikenteen lisäksi väleillä Iisalmi-Ylivieska, Joensuu-Nurmes, Parikkala-Savonlinna, Karjaa-Hanko ja Haapamäki-Tampere.

Dieselkäyttöisessä kiskobussissa on 63 istumapaikkaa, ja useampi kiskobussi voidaan liittää yhteen istumapaikkojen lisäämiseksi. Tällöin vaunusta toiseen ei kuitenkaan pääse liikkumaan kuin ulkokautta, junan ollessa pysähtyneenä. Uusien kiskobussien huippunopeus on 120 km/h. Kiskobussi kiihtyy ja hidastuu veturivetoista junaa nopeammin, ja on VR:n mukaan kokonaiskustannuksiltaan veturivetoisia junia edullisempi.

(Tiedot on poimittu Matkaan-lehdessä 6/2005 olleesta artikkelista.)

Ei kommentteja: