23.2.2007

Junien myöhästymisistä tilastotietoja

VR lanseerasi muutama kuukausi sitten palvelun josta voi katsoa, kulkeeko junavuoro ajallaan vai myöhässä. Palvelu lienee tarkoitettu pääasiassa matkustajille, jotta matkalle lähtijä voi lievittää pettymystään ja pitkittää asemalle lähtemistä pari minuuttia, jos juna on myöhässä.

Aikatauludatalle on kuitenkin löydetty muunkinlaista käyttöä, netistä löytyy nykyisin junaharrastajan ylläpitämä sivu, joka kerää automatisoidusti tietoja junien kulkuajoista VR:n palvelusta, ja laskee junille myöhässäoloprosentteja.

Tilastot ovat melko karua luettavaa, esimerkiksi helmikuussa 2007 Pendolinoista 52,7 % saapui pääteasemalleen aikataulussa. Noin joka toinen vuoro siis myöhästyi. Kovin paljon paremmin ei muillakaan junavuoroilla mennyt, Intercity-junista myöhästyi helmikuussa 58 % ja kaikista kaukojunavuoroistakin joka neljäs saapui myöhässä.

Tilastot eivät kuitenkaan kerro koko totuutta junien kulkemisesta. Esimerkiksi äskettäin Pendolinoissa on jälleen ollut kytkentäongelmia, jolloin kaksi normaalisti yhtenä junavuorona kulkevaa yksikköä on ajettu peräjälkeen erillisinä junina. Tilastoihin kuitenkin kirjautuvat tiedot vain ensimmäisestä junasta, joka voikin kulkea aikataulun mukaan. Samalla perässä kulkee toinen, myöhässä oleva juna matkustajineen, mutta se ei näy tilastoissa myöhästyneenä junana.

Tilastosta ei myöskään täysin voi tietää, kuinka moni matkustaja todellisuudessa saapuu perille myöhässä. Junan myöhästyminen tilastoidaan VR:llä pääteaseman saapumisajan mukaan. Tällöin Helsingistä Kajaaniin kulkeva juna voi lähteä puoli tuntia myöhässä ja kiriä myöhästymisen kiinni matkalla. Silloin juna ei VR:n mielestä ole ollut lainkaan myöhässä, vaikka käytännössä kaikki väliasemille jääneet matkustajat ovat päässeet perille enemmän tai vähemmän myöhästyneinä.

Tämä tosin toimii toisinkin päin, juna voi jäädä myöhään hieman ennen pääteasemaansa, jolloin suurin osa matkustajista on päässyt ajallaan perille mutta junavuoro kuitenkin tilastoituu myöhästyneeksi.

Rautatieliikenteen seuranta -palvelu.

Ei kommentteja: