12.10.2007

Vaunut.org sulki kommentoinnin ja keskustelut

Suomen suurin junakuvasivusto Vaunut.org sulki äskettäin sivustoltaan mahdollisuuden ilmoittaa rautatieaiheisia havaintoja ja kommentoida sivulla olevia junakuvia. Sivuston ylläpidossa kyllästyttiin sivulla käytyihin, ylläpitoa arvostelleisiin keskusteluihin sekä käyttäjien riitelemiseen ja päädyttiin siten sulkemaan koko keskustelu.

Ylläpitoa on arvostelu ainakin käyttösääntöjen tiukentamisesta, sivuston kehityksen pysäyttämisestä, kommenttien ja kuvien poistamisista ja toisaalta taas peeloilun ja asiattomien kommenttien sallimisesta. Osasivatpa muutamat käyttäjät kiistellä keskenään ilman ylläpitoakin.

Ulkopuoliselle jatkuvan riitelyn ja valitusten seuraaminen oli varsin tylsää ja jotain olikin aiheellista tehdä. Samalla kuitenkin poistui hyvä, varsin reaaliaikaisesti toiminut ja juna- ja rautatiehavaintoja erittäin kattavasti välittänyt palsta, mikä on harmillista. Havainnoista oli korvaamatonta apua vaikkapa Eit-vaunun liikkumisen selvittämisessä. Vastaavanlaajuista sivustoa junahavainnoille ei tällä hetkellä ole.

Toisaalta kaikki metakeskustelu ja kiistely ei ollut aivan aiheetontakaan, onhan esim. graffitikuvien sensuroinnissa kuitenkin kummallista todellisuuden kieltämisen sivumakua. Graffiteja kuitenkin maalataan ja ne ovat olleet näkyvä osa rautatieympäristöjä siinä missä moni muukin asia. Jos nettisivua aletaan sensuroimaan VR:n toiveiden mukaan, voitaisiin seuraavaksi poistaa myös kuvat likaisista, rikkinäisistä vaunuista/junista ja keskustelut junien myöhästymisistä, huonoista aikatauluista, vuorojen lakkauttamisista/muka-kannattamattomuudesta ja siirtää sivu vaikka VR:n palvelimille mainostamaan kiiltävää, toimivaa junaliikennettä. Noista VR:lle ikävistä keskusteluistahan jo tarkemmin ajatellen päästiinkin kätevästi eroon.

Itse en koskaan ole tullut rekisteröityneeksi Vaunut.orgiin, vaikka sivua olenkin useampia vuosia jo seuraillut. Muutaman kerran olen jo aikonut jotain asiaa kommentoida, mutta yleensä keskusteluissa lopulta joku muu on puolustanut samaa näkemystä, josta itse olisin kirjoittanut. Kuvien julkaiseminen ja säilyttäminen puolestaan on Flickrissä kätevämpää, enkä ole halunnut nettipalstoille näkymään oikeaa nimeäni. Ja silmäiltäviä nettisivuja on muutenkin niin paljon, ettei uusille kirjoittamiseen olisi oikein aikaa.

Vaunut.org on tavallaan myös hyvä/huono esimerkki siitä, ettei oikeiden nimien julkinen käyttäminen ole mikään ihmelääke asiallisten keskustelujen takaamiseen ja häiriköinnin estämiseen, kuten toisinaan kuvitellaan.

Muualla verkossa:
- Raiteet.info: Vaunut.org: vitutuksen lyhyt historia
- Sr1.fi forum: Vorg

Päivitys merkintään 22.10.2007: Kommentointimahdollisuus on taas palannut sivustolle ja Vaunut.org on myöhemmin uudistumassa ja siirtymässä jossain määrin osaksi Resiina-lehteä. Jään seuraamaan kiinnostuneena.

Ei kommentteja: