4.11.2007

Kemijärven yöjunaliikenne jatkuu - huomasiko kukaan?

Suora yöjunaliikenne Helsingistä Kemijärvelle jatkuu taas 29.2.2008 alkaen. Yhteys katkesi syyskuussa 2006 VR:n muutettua Helsinki-Kemijärvi -yöjunan kaikki makuuvaunut uudentyyppisiksi kaksikerrosvaunuiksi, joilla ei VR:n mielestä ollut mahdollista liikennöidä sähköistämättömällä Kemijärven rataosuudella ilman suuria investointeja. Niinpä Rovaniemi-Kemijärvi -välillä on toistaiseksi ajettu erillistä taajamajunayhteyttä, johon on ollut vaihtoyhteys yöjunasta. Suoran yöjunayhteyden puolesta nousi Lapissa laaja kansanliike ja asia on ollut esillä medioissa pitkin vuotta.

Nyt yöjunayhteys tulee takaisin, mutta huomasiko sitä kukaan? VR kertoi asiasta tiedotteella, joka on otsikoitu kiinnostavasti "VR kehittää pohjoisen junamatkailua". Kemijärven junayhteydestä kerrotaan tiedotteessa muutamaan otteeseen samalla, kun jaaritellaan junamatkustuksen lisääntymisestä vuosikertomukseen paremmin sopivia prosenttilukuja ladellen. Niinpä yöjunan palaamista ei ole huomattu nyt kertoa missään suuremmassa mediassa. Edes Kaleva ei tiedä kertoa asiasta Pohjois-Suomen uutissivullaan. Kemijärven yöjunan palaamisesta on tosin kerrottu jo kesäkuussa, mutta tällöin junien aikatauluista tai liikenteen tarkemmasta alkamisajankohtasta ei vielä ollut tietoa.

Kemijärven junayhteydestä sentään kerrotaan VR:n Lapin-matkailua ja yöjunayhteksiä käsittelevällä sivulla ja yhtiö mainosti Kemijärven yhteyttä myös Helsingissä viikonloppuna järjestetyillä SkiExpo-messuilla, jossa junayhtiö esitteli muitakin Lapin-matkavaihtoehtojaan. Osastolla voi myös osallistua arvontaan, jossa palkintona oli 10 vapaavalintaista kotimaan junamatkaa. Lipukkeita näytettiin täyttävän varsin paljon, osallistuin tietysti itsekin. Mitään kovin erityistä VR:n osastolla ei esitelty, esitteitä lähinnä oli saatavilla ja tietoja erilaisista matkavaihtoehdoista. Ja toisaalta olisikin aika hankalaa raahata makuuvaunua esiteltäväksi messuhalliin.

Yöjuna Seinäjoen asemalla heinäkuussa 2007. Isompi kuva.
IMG40086. Yöjuna Seinäjoella

Aiemmin aiheesta: Kemijärven yöjunayhteys säilytettävä (03/2006).

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vr ei ole markkinoinut yhteyttä lainkaan .Jaatinen totesi vain kuluneen vuodenaikana vähentyneen matkustaja määrän ROI-Kemijärvi välillä sillä "mainiolla" taajamajuna vaihto systeemillä,Tahdotaanko tehdä kannattamaton vai kannattava?.Tulos vastaa panosta,mutta nyt on todella kysyttyjä makuu-ja autovaunut juhlajunaan 29.2.2008.Juhlat aloitetaan jo Helsingin asemalla ja junassa jatkuu,sekä perillä koko päivän iltaan saakka.Kannattaa kysyä jos paikkoja vielä saa.Kevät on parhainta aikaa Taivaantulien kaupungissa.

viima kirjoitti...

Markkinointi tosiaan on ollut kovin näkymätöntä, ehkä olematontakin. En kehdannut kirjoittaa, ettei olisi lainkaan markkinoitu, kun en kaikkia medioita kuitenkaan ehdi seurata. Varmaan junayhteys on paremmin esillä maaliskuussa, mutta toisaalta ihmiset varaavat talvilomansa tavallisesti viikkoja tai kuukausia etukäteen.

Kemijärvellä olisi kiinnostavaa käydä, Rovaniemi-Kemijärvi -pätkä onkin Kolarin haaran ohella ainoa matkustajaliikenteen rata Suomessa, jossa en ole ehtinyt vielä matkustaa. Mutta kovasti vain kalliiksi tulee talvella Helsingistä pohjoiseen reissaaminen, kun ei Lomapassiakaan ole nyt käytössä.