21.12.2007

Joulun junissa tavanomaisen ruuhkaista

Joulun menoliikenne on käynnistynyt junaliikenteessäkin tyypillisen ruuhkaisasti. Torstaina illalla useamman perjantai-iltapäivän junan paikat oli jo myyty loppuun. Esimerkiksi Helsingistä klo 15.30 Ouluun lähtevän Pendolinon ja 16.06 samoin Ouluun lähtevän IC55-junaan ei enää saanut paikkoja ainakaan Helsinki-Oulu -välille. Klo 15.12 lähtevän Pendolinon paikat oli myyty myös loppuun niin Kuopion kuin Joensuunkin suunnalle. Klo 16.00 lähtevään Kajaanin IC-junaan ei siihenkään saanut paikkalippua Helsingistä Kuopioon tai Mikkeliin. Molemmat mainituista idän suunnan junista jaetaan Kouvolassa niin, että junan alkupää jatkaa Joensuuhun ja taaempi osa Kuopion suuntaan. Tämän vuoksi juniin on hankala lisätä juurikaan lisävaunuja ruuhkaisina aikoina.

Lipunmyynti tarjosi IC-juniin matkalippua ilman istumapaikkaa, jolloin junaan voi mennä mutta voi joutua istumaan eteisessä tai lattialla. Tosin pitemmillä matkoilla paikkoja vapautuu myös kesken matkan, esimerkiksi Helsingistä Ouluun reissatessa tuskin tarvitsee koko matkaa eteisessä seisoskella, vaikkei paikkalippua olisikaan. Seinäjoen ja Kokkolan jälkeen vapaita paikkoja luulisi jo viimeistään löytyvän matkustajien vähentyessä, mutta VR:n lipunmyynti ei osaa suoraan myydä istumapaikkaa vain osalle matkasta.

Perjantai-iltapäivän junaliikenne on ainakin vielä iltapäivällä neljään asti sujunut hyvin ja junat ovat kulkeneet aikatauluissaan.

Taloussanomien uutinen joulun junaliikenteestä.

"VR on aloittanut joulusesonkinsa ja varannut lisäpaikkoja juniin tiistaista lähtien. Auto- ja makuupaikat etelästä pohjoiseen on jo kuitenkin myyty loppuun torstaista lauantaihin. Joulunajan menoliikenne täyttää erityisesti Lapin yöjunat. Junissa kulkee joulun menoliikenteessä noin 20 000 matkustajaa enemmän kuin normaaliviikonloppuna. Ylimääräisten yöjunavuorojen lisäksi päiväjunissa on muutamia lisävaunuja. Matkustajille on tarjolla yöjunissa 4 000 lisämakuupaikkaa 18. joulukuuta lähtien, kertoo VR.

Jouluaattona VR:n junaliikenne alkaa hiljentyä puolilta päivin ja pysähtyy noin kello 18 mennessä kokonaan. Joulupäivänä liikenne käynnistyy hiljalleen puolen päivän jälkeen."


Myös Helsingin seudun lähijunaliikenne hiljenee jouluaattoiltana niin, ettei lähijunia enää noin iltaviiden jälkeen kulje lainkaan. Liikenne jatkuu taas joulupäivänä puoliltapäivin, paitsi Riihimäki-Helsinki -välillä ajetaan T-junia parin tunnin välein jo aamuvarhaisesta alkaen.

Bussiliikenne hiljenee tyypillisesti jouluaattona iltapäivällä kahdelta niin pitemmän matkan vuorojen kuin paikallisliikenteidenkin osalta. Aattoiltapäivällä kahden jälkeen ajetaan vain muutamia vuoroja. Joulupäivänä bussit eivät pääasiassa lainkaan kulje, muutamia pikavuoroja lukuunottamatta. Ajettavat vuorot voi katsoa Matkahuollon aikatauluhaulla.


Savon rata piilossa kynttilän taustalla. Isompi kuva.
IMG32526. Candle

Ei kommentteja: