1.1.2008

Bussi- ja junalippujen hinnat nousivat

Junalippujen ja Matkahuollon hintataulukon mukaan myytävien bussilippujen hinnat nousivat taas vuodenvaihteessa muutamia prosentteja. Paikallisliikenteen bussilippujen hinta nousi 2,70 eurosta 2,80 euroon. Korotus ei koske ainakaan YTV-aluetta, Turkua, Tamperetta, Ahvenanmaata ja Seinäjokea, mutta lähes kaikkia muita kaupunkeja se koskee. Bussilippujen hinta nousee keskimäärin 5,2 %. Bussilippu maksaa esimerkiksi 200 kilometrin matkalle nyt vakiovuorossa 28,50 euroa (aiemmin 27,10) ja pikavuorossa 31,60 euroa (aiemmin 30,00). Matkahuollon uusi taksataulukko PDF:nä.

Junalipuista eniten kallistui VR:n perimä junamaksu, joka maksetaan jos menee eri junatyypin junaan, mihin on lippunsa ostanut. Esimerkiksi jos menee pikajunan lipulla IC-junaan, perii konduktööri junassa viiden euron maksun, aiemman kolmen euron sijaan. Korotus koskee jälleen pahiten niihin matkustajiin, jotka aloittavat matkansa pieniltä asemilta, joilla ei ole lipunmyyntiä ja mahdollisuutta vaihtaa lippua toisenlaiseen ennen lähtöä. Junassa ei välttämättä saa istumapaikkaa, ja silti matkastaan joutuu maksamaan entistä enemmän. Myös muiden junamatkalippujen hinnat nousivat muutamalla prosentilla.

Seinäjoella ja Nurmossa puolestaan mentiin vuodenvaihteessa parempaan suuntaan ja laskettiin paikallisliikenteen lippujen hintoja reippaalla kädellä. Aiemman 2,70 euron sijaan aikuisten kertalippu maksaa nyt 2 euroa ja alle 12-vuotiaiden lasten yhden euron. Lastenvaunujen kanssa liikkuvat ja yli 65-vuotiaat saavat matkustaa ilmaiseksi. 30 päivän kausilippujen hinnat eivät nekään huimaa: aikuisille tuollainen maksaa 25 euroa ja alle 18-vuotiaille 20 euroa. Paikallisliikenteen kattavuus tosin on edelleen tyypillistä pikkukaupungin luokkaa: arkisin iltakahdeksan jälkeen ei paikallisbusseja juurikaan enää kulje, eikä sunnuntaisin ajeta ainoatakaan paikallisvuoroa. Joiltain suunnilta voi sunnuntaisin päästä kulkemaan kauempaa tulevilla vakiovuoroilla. Lisätietoja Seinäjoen kaupungin paikallisliikennesivulta ja Veolia Transport West Oy:n sivuilta.


Toivotan samalla hyvää uutta vuotta teille muutamille tämän blogin vakiolukijoille! Muutaman kuukauden tätä blogia nyt aktiivisemmin kirjoiteltuani olen huomannut, että käsiteltävistä aiheista näyttää olevan enemmänkin runsaudenpulaa kuin puutosta. Aikaa ja jaksamista vain on rajallisesti. Yritän kuitenkin kuluvan vuoden aikana päivitellä aktiivisesti tekemiäni matkoja ja muita joukkoliikenteen kuulumisia. Pyrin myös seuraamaan muiden kirjoittamia, joukkoliikennettä käsitteleviä blogimerkintöjä, aiemmin en ole tähän juurikaan ehtinyt. Mahdollisia toiveita ja palautteita otetaan tietysti myös kiinnostuneena vastaan.

Ei kommentteja: