24.1.2008

Pääkaupunkiseudun uusien lähijunien ilme selville

Pääkaupunkiseudulle hankittavien, uusien lähijunien ilme alkaa selvitä. Junat tilaava, VR:n ja pääkaupunkiseudun kaupunkien omistama Junakalusto Oy on julkaissut nettisivuillaan havainnekuvia uusista junista. Ensimmäiset uudet junat on tarkoitus saada matkustajaliikenteeseen vuoden 2009 lopulla. Flirt-malliset junat toimittaa sveitsiläinen Stadler ja ne tulevat liikennöimään YTV-alueen junareiteillä Helsingistä Keravalle, Vantaankoskelle ja Kirkkonummelle. Uusia junayksiköitä tilataan peräti 32 kappaletta, jolloin uusia vaunuja tulee liikenteeseen 128 kappaletta. Suomessa junien on ennakoitu käyttävän Sm5-kalustotunnusta, jatkona nykyisille sähkömoottorijunien mallitunnuksille. Nykyisissä lähijunayksiköissä on yhteensä 140 vaunua, joista ainakin vanhimpia Sm1-mallisia junia poistuu liikenteestä uusien junien tultua käyttöön.

Uudet junat ovat matalalattiaisia, ja yksi junayksikkö tulee koostumaan neljästä vaunusta. Sisätilat ovat nykyisiä lähijunia metromaisemmat, sisätiloissa ei näyttäisi olevan väliovia. Junan sisällä on metrosta poiketen portaita vaunujen väliköiden ja pyörien kohdalla. Istumapaikat on ryhmitelty samoin kuin nykyisissäkin lähijunissa: kolmen ja kahden istuimen vastakkain oleviksi ryhmiksi. Vessakin näyttäisi löytyvän, vaikkei sille pääkaupunkiseudun sisäisessä liikenteessä ehkä olisikaan paljoa tarvetta. Toisaalta, uudet junat ovat toivottavasti pitkäikäisiä eikä vielä voida tietää, josko YTV-alue parinkymmenen vuoden päästä yltää vaikka Tampereelle asti.

Havainnekuva pääkaupunkiseudulle hankittavista, uusista lähijunista.
Kuva: junakalusto.fi


Päivitys 2.2.2008: Kaksi uudenmallista lähijunaa tulee pääkaupunkiseudulle testikäyttöön marraskuussa 2008. Laajemmin matkustajakäyttöön junat tulevat vuotta myöhemmin. Asiasta kertoi Radio Helsinki uutisissaan.

Ei kommentteja: