18.6.2008

Rekkojen hidastelu voi haitata juhannuksen bussiliikennettä

Rekkayrittäjät ilmaisivat alkuviikosta aikovansa haitata juhannuksen menoliikennettä köröttelemällä 20 kilometrin tuntinopeudella ainakin Helsingin ulosmenoteillä. Yrittäjät protestoivat näin polttoaineustannusten rajua nousua, joka uhkaa ajaa useita alan yrityksiä talousvaikeuksiin. Rekkojen hidastelemisen on tarkoitus alkaa torstaina puoliltapäivin ja jatkua ilmeisesti iltakuuteen asti. Poliisi on ilmaissut puuttuvansa rekkoen hidasteluun, ja alan etujärjestä SKAL on toivonut yrittäjien luopuvan tempauksesta, mutta keskiviikkoillan uutisten mukaan useat rekkayrittäjät aikovat silti osallistua liikenteen hidastamiseen.

Lisäksi Luumäellä Etelä-Karjalassa Jurvalan taajaman asukkaat osoittavat mieltään ruuhkaisen valtatie kuuden siirtämiseksi pois taajama-alueelta. Torstai-iltapäivällä neljältä alkavassa mielenosoituksessa aiotaan hidastaa kuutostien liikennettä köröttelemällä liikenteessä autoilla ja traktoreilla 20–30 kilometrin tuntivauhtia.

Toteutuessaan rekkojen ja luumäkeläisten hidastelu aiheuttaa merkittävää haittaa erityisesti Helsingistä lähtevien pikavuorobussien liikennöinnille. Juhannus on muutenkin bussiliikenteen vilkkaimpia sesonkeja, ja tavallisestikin mökeilleen köröttelevät henkilöautoilijat haittaavat ja hidastavat pikavuorojen aikataulunmukaista liikennöimistä.

Keskiviikkoiltana yksikään suurimmista pikavuoroliikennöitsijöistä ei ollut nettisivuillaan kertonut, aikovatko he jotenkin varautua rekkojen hidastelemiseen. Käytännössä bussiyritykset voivat ohjata pikavuorojaan vaihtoehtoisille reiteille.

Jos rekkojen hidastelu toteutuu ja liikenne valtateillä jumiutuu pahasti, kannattaa Helsingistä bussilla lähtevän valita mahdollisuuksien mukaan erikoispikavuoro, jolla on mahdollisimman vähän välipysähdyksiä matkan varrella. Tällöin bussi voi tarvittaessa ajaa pitkiäkin matkoja poikkeusreitillä valtateiden ulkopuolella, kun matkan varrella ei ole pysäkkejä. Toinen vaihtoehto on suosia vakiovuoroja, jotka ajavat tavallisestikin isojen teiden ulkopuolella, tai lähteä Helsingistä ensin junalla, ja vaihtaa bussiin vasta matkan varren kaupungissa. Maakuntakaupungeista bussimatkalle lähtijän taas kannattaa torstaina iltapäivällä pyrkiä lähtemään bussivuorolle, joka ei tule kaupunkiin Helsingistä asti, jos tällaisia vuoroja vain on tarjolla.

Päivitys klo 21: Ylen uutisissa kerrotaankin rekkayrittäjien peruneen mielenilmauksensa, joten bussiliikenteenkin pitäisi sujua torstaina tavanomaisen ruuhkaisissa merkeissä.

Ei kommentteja: