4.7.2008

Rautatie Helsingin Merisatamassa puretaan

Helsingin Merisatamassa kulkevan vanhan rautatien ja radan tasoristeysten purkaminen aloitetaan ensi viikolla, kertoo Ratahallintokeskus tiedotteessaan. Eteläisessä Helsingissä kulkevasta rautatiestä puretaan Marian sairaalan vaihteista lähtevä, Hietalahden ja Eiranrannan ohi Merisatamaan jatkunut, noin kahden kilometrin mittainen rataosuus.

Merisataman radan rakentaminen aloitettiin 1916. Raiteisto uusittiin täydellisesti 1960-1970 -lukujen taitteessa, ja liikenne Merisatamasta Katajanokalle ja Eteläsatamaan lopetettiin 1980, jolloin myös suuri osa tarpeettomaksi jääneistä raiteista purettiin, kertoo Ratahallintokeskus. Jäljelle jäänyt rataosa on ollut Aker Finnyardsin käytössä, ja siinä on ajettu toisinaan museo- ja tilausjunia.

Raiteiden purkamisen ohella Ratahallintokeskus kunnostaa Kauppatorilla ja Hietalahdessa sijaitsevat kääntösillat. Purku- ja kunnostustöiden jälkeen alue luovutetaan Helsingin kaupungille, joka hoitaa lopullisen maisemoinnin. Ratahallintokeskus arvelee töiden hinnaksi noin 100 000 euroa.

Hieman harmillista, että perinteinen rautatie poistuu Helsingistä, vaikkei sille ole käyttöä enää ollutkaan. Kiskot ovat olleet muuten paikoin kovasti muuttuneessa kaupungissa pienenä muistutuksena alueen historiasta.

Merisataman rataa Hietalahdessa tammikuussa 2008. Isompi kuva.
IMG44816. Rautatie Hietalahdessa


Merisataman rataa telakan kohdalla joulukuussa 2006. Isompi kuva.
IMG31922. Rata Merisatamaan


Satamaradan päätepuskuri Merisatamassa kesäkuussa 2004. Isompi kuva.
HPIM1054. Päätepuskuri

1 kommentti:

Nimetön kirjoitti...

Kävin ottamassa valokuvia puretulta pätkältä juuri ennen purkamista.