9.10.2008

Tietokonevika pysäytti junaliikenteen Etelä-Suomessa tunneiksi

Junaliikenne Etelä-Suomessa seisahtui torstaiaamuna täydellisesti liki kolmeksi tunniksi. Junien kauko-ohjausjärjestelmä meni aamukuudelta rikki pysäyttäen junaliikenteen Helsingin ja Turun, Vantaankosken ja Riihimäen välillä. Osa junista ajoi seuraavalle asemalle, mutta osa jäi matkustajineen asemien välille. Aamukahdeksalta liikenteenohjausjärjestelmä saatiin taas toimimaan pariksikymmeneksi minuutiksi, kunnes se meni uudestaan nurin ja liikkeelle päässeet junat pysähtyivät jälleen. Ennen yhdeksää junat saatiin uudestaan liikkeelle, mutta liikenne oli tietenkin täydellisesti sekaisin kolmen tunnin katkoksen takia. HS:n uutinen ja VR:n tiedote aiheesta.

Oikoradan junaliikenne Lahden ja Keravan välillä tavallaan toimi, koska sitä ohjataan Kouvolasta ja sikäläinen ohjausjärjestelmä pysyi kunnossa. Etelä-Suomen Sanomien mukaan junat lähtivät Lahdesta etelään melko normaalisti eikä asemalla ollut mitään sen kummempaa tiedotusta junaliikenteen täydellisestä pysähtymisestä Keravan eteläpuolella.

Niinpä matkustajatkin lähtivät Lahdesta ja Mäntsälästä kohti Helsinkiä tietämättä, että juna jää seisomaan jonnekin Haarajoen ja Keravan välille epämääräiseksi ajaksi, jos ei sattunut ennen lähtöä kuulemaan asiasta uutisista. Olisi toivonut VR:n vaivautuvan kertomaan edes Lahdessa, että junalla ei ehkä pääsekään Helsinkiin asti, jolloin osa matkustajista olisi voinut lähteä kohti Helsinkiä aseman vierestä kulkevilla pikavuorobusseilla. Muilla Etelä-Suomen asemilla tätä ongelmaa ei ollut, kun junat eivät liikkuneet mihinkään suuntaan.

Kello 8:20 Helsingin asemalla seisoskeli vain tavanomaisen oloinen määrä matkustajia. Moni lienee kuullut junaliikenteen katkeamisesta jo ennen lähtöä ja hankkiutunut toiseen kulkuneuvoon. Yksi yksinäinen lähijunayksikkö saapui asemalle rantaradan suunnasta noin kello 8:15, ilmeisesti liikenteenohjauksen ollessa tuolloin hetkisen toiminnassa. Aseman infonäytöissä kerrottiin junaliikenteen olevan poikki, ja etteivät infonäytöt ole käytösssä. Automaattikuulutus kertoi junan saapuvan aivan kuin kaikki olisi normaalisti.

Bussiliikenne ja Helsingin sisääntuloväylät ruuhkautuivat junaliikenteen pysähtymisen vuoksi. Varsinkin asemien läheisyydestä kohti Helsinkiä ajaneet bussit täyttyivät. Helsingistä pohjoiseen menevät matkustajat vaihtoivat junat linja-autoihin, mikä ruuhkautti Helsingin Matkahuoltoa.

Kello 8.30 Helsingistä kohti Lahtea, Mikkeliä ja Joensuuta lähtenyt Savonlinjan pikavuoro täyttyi matkustajista ja jäi aikataulustaan jälkeen varttitunnin. Viikin pysäkillä bussi ei päässyt ensin liikkeelle, ja kuljettaja kertoi käsijarrun jumiutuneen. Muutaman minuutin jälkeen bussi lähti lopulta liikkeelle ja matkustajat taputtivat helpottuneina. Lahteen bussi saapui reilun varttitunnin myöhässä, mutta saapuipa kuitenkin ja pääsin sentään koululle.

Myös junaton vyöhyke. Torstaiaamuna Helsingin rautatieasemalla olisi savuttomuuden sijaan ollut kivempi tietää, lähteekö asemalta ainoatakaan junaa lähituntien aikana mihinkään suuntaan.

IMG46706. Myös junaton vyöhyke

Ei kommentteja: