14.6.2009

Bussiyhteyksiä maanantain junalakon aikana

Linkkejä bussiyhtiöiden tietoihin lisävuoroista ja vaihtoehtoisia reittejä mahdollisesti pahiten ruuhkautuville yhteysväleille maanantain junalakon aikana. Yhteydet ovat lähinnä aamun Helsinkiin suuntautuvaan liikenteeseen, mutta toimivat tietysti myös iltapäivällä toiseen suuntaan.

Pääkaupunkiseutu ja lähijunaliikenne

HKL:n ja YTV:n sivuilta löytyy tietoja lisävuoroista. Jos nämä eivät kuitenkaan toimi tai ovat liian täysiä, kannattaa miettiä, voisiko käyttää hitaampia poikittaisliikenteen yhteyksiä, joilla pääsee metron tai muiden kuin rautatieasemien kautta kulkevien bussilinjojen varrelle. Esimerkiksi Tikkurilasta pääsee keskustaan myös linjalla 61 lentoasemalle, missä vaihto Rautatientorille ajavalle linjalle 615, molemmat liikennöivät melko tiuhasti. Samoin Tikkurilasta pääsee metrolle Mellunmäkeen linjalla 62. Koivukylä-Rekola-Korso -alueelta voi samoin suorien, Helsinkiin ajavien linjojen sijaan pyrkiä matkustamaan ensin Tikkurilaan, mistä on enemmän yhteyksiä Helsingin suuntaan.

Sama taktiikka toimii myös Helsingin puolella: esimerkiksi Puistolasta voi matkustaa Jakomäen suuntaan ja vaihtaa sieltä linjan 77 bussiin, jolla pääsee keskustaan. Malmilta keskustaan voi kiertää Itäkeskuksen kautta, sinne pääsee ainakin linjoilla 54 ja 519. Oulunkylässä luulisi mahtuvan linjalle 64, mutta poikittaisesti busseilla pääsee niin Vanhankaupungin alueelle (52) tai Itäkeskukseen Jokeri-linjalla, joista voi vaihtaa metroon tai keskustan busseihin.

Vantaankosken radalla voi myös turvautua poikittaislinjoihin ja näiden vaihtoyhteyksiin, esimerkiksi Myyrmäen alueelta voi matkustaa poikittaislinjoilla Ylästön tai Jumbon alueelle ja vaihtaa siellä Helsingin suunnan linjoihin, joista useimmat eivät aja rautatieasemien kautta. Vantaankoskelta Helsingin puolelle pääsee myös linjalla 510.

Leppävaarasta (ja jopa Pitäjänmäeltäkin) voi pyrkiä Jokerilla tai muilla Kehä 1:n linjoilla Westendinasemalle, josta ajaa Helsinkiin useita Etelä-Espoon bussilinjoja. Kauniaisista luulisi Helsinkiin mahtuvan linjalla 109. Espoon keskuksesta voi linjojen 154, 156 tai 270 sijaan matkustaa Kivenlahteen tai Soukkaan linjalla 42, ja vaihtaa edelleen Helsingin linjoille.

Kirkkonummella on melkeinpä luotettava vain Pohjolan liikenteen bussivuoroihin ja toivottava, että niihin mahtuu. Hieman helpommin voi mahtua hitaampiin ja kauemmin kierteleviin Helsingin-vuoroihin.

Keravalta on YTV:n tavallisten ja lisävuorojen ohella vaikeampi kiertää vaihtoehtoisia reittejä Helsinkiin. Kenties voisi yrittää matkustaa Päiväkummun kautta linjoilla 873 ja 730.

Järvenpäästä liikkumista junalakko hankaloittaa melkoisesti, eikä tavallisten Järvenpää-Helsinki -bussien lisävuoroista ole tietääkseni juurikaan tiedotettu. Helsinkiin pääseminen jää siis mm. Etelä-Suomen Linjaliikenteen toivottavasti linjalle löytyvien lisäautojen varaan.

Hyvinkäällä Ventoniemi lupaa lisätä autoja Hyvinkää-Helsinki -vuoroille, ja pyrkimyksenä on tiettävästi saada kaikki kyytiin haluavat perille ainakin jossain ajassa.

Riihimäeltä liikkuminen voi olla varsin vaivalloista: useat pikavuorot tulevat Tampereelta ja ovat lähtiessään todennäköisesti jo melko täysiä. Hitaisiin, Riihimäeltä lähteviin vakiovuoroihin voisi mahtua helpommin.

Lahdesta Helsinkiin päässee Koiviston auton vuoroilla helposti: ne kulkevat normaalisti puolen tunnin välein eikä matkustajia tavallisesti ole kovin paljoa. Samoin Mäntsälässä normaalit bussivuorot luultavasti vetävät Helsinkiin menevät matkustajat.
Jos kuitenkaan Lahdesta ei mahdu bussiin, auttaa sielläkin jo aiemmin mainittu lentoasemakikka: matkusta lentoaseman bussilla Helsinki-Vantaalle ja vaihda siellä Rautatientorille vievälle linjalle 615.

Yhteyksiä muualla Suomessa

Tampereelta ja Hämeenlinnasta Helsinkiin ajava Paunu on luvannut haalia lisää busseja pikavuoroilleen. Jos Tampereelta kuitenkaan ei mahdu Helsingin autoon, voi pääkaupunkiin kiertää matkustamalla ensin Huittisiin, mistä vaihto Raumalta tai Porista Helsinkiin menevään vuoroon. Pori-Helsinki -välin tiivis pikavuoroliikenne vetänee helposti maanantain junamatkustajat.

Turku-Helsinki -välillä pikavuorot ajavat myös niin tiheästi, että junamatkustajien luulisi näihin mahtuvan.

Seinäjoeltä ja Provinssirockista maanantaina poispääsy voi olla vaivalloista. Seinäjoeltä on kyllä suoria bussivuoroja Tampereelle ja Helsinkiin, mutta ne ovat varmasti täynnä viimeistä paikkaa myöten. Helsinkiin voisi pyrkiä matkustamalla ensin Poriin, jonne lähtee Seinäjoelta Veolia Transportin ajamat vuorot kello 13:45 ja 16:50.

Varmimmin Tampereelle saattaisi päästä kiertämällä Alavuksen kautta. Seinäjoelta lähtee klo 14:10 Pakkalan Liikenten ajama vuoro Alavukseen, minne saavutaan 15:00. Alavuksesta lähtee edelleen Länsilinjojen vakiovuoro Tampereelle klo 15:40, saapuen perille 18:20. Kiertää pitkään ja hitaasti, minkä vuoksi sen kyytiin voisikin luulla mahtuvan.

Seinäjoelta Ouluun pitänee matkustaa Vaasan kautta. Vaasasta osin vaihdollisia yhteyksiä kohti Oulua lähtee kello 02:20, 06:50, 10:45 ja 14:15.

Muualla Suomessa tilanne lienee helpompi: maanantaisin matkustajia ei yleensä ole erityisen paljoa, joten pikavuoroihin mahtunee suurin osa. Itä-Suomesta Helsinkiin pääsee busseilla niin Kuopiosta, Joensuusta, Mikkelistä kuin kaakossa Lappeenrannasta, Kouvolasta ja Kotkastakin. Jos Kouvolasta ei jostain syystä mahtuisi bussiin, voi kokeilla Kotkan kautta kiertämistä. Pieksämäen kautta pikavuoroliikenne on vähäistä, mutta Helsingin suuntaan pääsee matkustamalla ensin Varkauteen tai Jyväskylään.

Ei kommentteja: