16.11.2009

Lentolakko: Finnair ei taipunut lentäjien vaatimuksiin

Finncomm Airlinesin lentokone Helsinki-Vantaalla toukokuussa 2009
Finncomm Airlines lentää Suomessa myös Finnairin lakon aikana. Isompi kuva.

Finnairin lentäjät aloittivat lakon sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, mikä aiheutti Finnairin lentoliikenteen pysähtymisen ja luonnollisesti haittaa Finnairin matkustajia melkoisesti. Finnairille lakosta aiheutuu päivässä 2,5 - 5 miljoonan euron tappiot.

Lakkoon lähteneitä lentäjiä ja näitä edustavaa Suomen liikennelentäjien liittoa hirsti pahiten Finnairin vaatimus saada ulkoistaa osa yhtiön lentokoneista. Talouselämän mukaan Finnair olisi lentäjien torjumassa sovintoesityksessä saanut oikeuden ulkoistaa viidesosan pienemmistä koneista ja lomalennoista sekä 12 prosenttia isommista koneista.

Lakko ei ole herättänyt lentäjiä kohtaan kovinkaan suuria sympatioita, eikä ihmekään. Finnairilla lentäjien kuukausipalkka on Wikipedian mukaan keskimäärin 11 400 euroa. Kaukolennoilla kuukausipalkka voi kohota 20 000 euroon. Finnair kertoo blogissaan, että noin 800 lentäjän palkat vievät lähes kolmanneksen 9 000 finnairilaisen puolen miljardin euron palkkapotista. Esimerkiksi Finncommilla lentäjien palkat ovat Finnairia pienemmät, vaikka matkustajista ollaan luultavasti ihan yhtä isossa vastuussa kuin Finnairillakin.

Lentoliikenne kuuluu niihin joukkoliikenteen alueisiin, joita en hirveän hyvin itse tunne, mutta silti mielipide- ja musta tuntuu -pohjilta luulen, ettei lentäjien lakko ole kovin fiksu veto. Sitä on jo useampaan otteeseen ehditty verrata paperimiesten lakkoihin muutama vuosi sitten, jolloin paperitehtaiden lakkauttamista osasi vielä harva ajatellakaan. Mutta ajat muuttuvat. En usko, että lentäjien työt Suomesta häviäisivät merkittävästi, vaikka Finnair saisikin ulkoistaa koneitaan. Lentäjien palkat voisivat tietysti laskea, ja tunnetusti saavutetuista eduista on aina vaikeaa luopua.

Finnair näyttää ainakin olevan tosissaan asiansa kanssa, koska muuten se tuskin olisi lähtenyt miljoonia päivässä maksavaan lakkoon. Hupenevat lentomatkustajat ja halpenevat lentojen hinnat, kalliit pilotit ja koneet, joita voivat lentää vain ne kalliit pilotit on lentoyhtiölle epäilemättä hankala kuvio ratkaistavaksi.

- Finnairin infosivu lakon vaikutuksista.
- Lakosta Ylen uutisissa.

Lisäyksenä kerrottakoon, että Finnair saikin sovittua lakkonsa jo tiistai-iltana lentäjien kanssa. Pahin ulkoistamisriita laitettiin puoliksi. Yle kertoo enemmän.

Ei kommentteja: