24.12.2009

Aatonaaton junat pysyivät myöhässä illallakin


Junaliikenteen hankaluudet jatkuivat edelleen eilen illalla, ja useampi kaukojuna kulki noin tunnin myöhässä.

Otin joidenkin myöhässä kulkeneiden junien kulkutiedoista kuvatiedostoja. Aamun myöhästyneitä junia (IC43, IC71 ja IC47), myöhästymisiä iltapäivällä ja myöhemmin illalla. Illalla pahasti myöhässä kulkivat Pieksämäeltä Helsinkiin kello 20:51 lähtevä Pendolino S94, joka myöhästyi Rovaniemeltä tulevan vaihtoyhteysjunan oltua yli tunnin myöhässä. Myös Kajaaniin matkannut illan Pendolino saapui perille arviolta pari tuntia myöhässä.

Nämä kulkutiedot voivat muuten yllättäen kiinnostaa useampiakin ihmisiä junan kulkemisen jälkeen: yli tunnin myöhästymisestä kun voi saada 25 % lipun hinnasta takaisin, ja yli kahden tunnin myöhästymisestä 50%. Mutta matkalla ollessaan ei välttämättä tule tarkasti katsottua, montako minuuttia juna nyt onkaan myöhässä. En tiedä, kuuluttavatko konduktöörit mahdollisesti junassa, jos se kulkee niin paljon myöhässä että lipun hinnasta voi saada palautusta.

Sen verran tekee mieli neuvoa VR:ää, että tehkää nyt oikeasti kaikkenne, ettei yksikään kaukojuna pääsisi kulkemaan yli kahta tuntia myöhässä. Uutisissa toisteltiin pitkin iltaa, kuinka kaukojunat kulkivat aamupäivällä jopa kolme tuntia myöhässä, vaikka oikeastihan noin paljon ei myöhästynyt kuin tuo yksi juna. Nyt lehtijuttuihin saatiin haastateltavia, jotka olivat joutuneet odottamaan Helsingissä tuntikausia.

Myöhästymisistä koitui VR:lle myös massiiviset kulut: 25 prosenttia lipun hinnasta takaisin voinee vaatia muutama tuhat matkustajaa. Yli kaksi tuntia myöhästyi vain Ouluun matkannut IC43, ja ilmeisesti aamulla joku Pohjanmaalta Helsinkiin tulevista Pendolinoista on myös ollut lähes 2 tuntia myöhässä.

Tänään jouluaattona junat ovat taas kulkeneet hyvin ajallaan. Junaliikenne pysähtyy aattoiltana, linja-autoliikenteessä ajetaan pääasiassa lauantaiaikatauluilla kahteen asti, jonka jälkeen suurinta osaa vuoroista ei ajeta. Myös joulupäivänä julkinen liikenne on pääasiassa pysähdyksissä.

Eilisen uutisia junaliikenteen ongelmista:

Yle raportoi Kajaanista matkustajien tuntoja, eikä siellä kukaan ollut juurikaan närkästynyt junien viipymisestä. Vaihteeksi näinkin päin. Tai oikeastaan mitä näitä haastatteluja on lukenut ja kuunnellut, ovat matkustajat olleet enimmäkseen melko ymmärtäväisiä. Ylen uutinen junaliikenteen sujumisesta.

Hesarin toimittaja Marja Salmela oli käynyt kyselemässä ihmisten tuntoja Helsingin asemalla ja löytänytkin kolme tuntia odottaneen perheen. Toisessa Hesarin uutisessa on haastateltu nimetöntä konduktööriä, joka on ollut tekemässä pitkää työvuoroa. Myös Ilta-Sanomien toimittaja ja kuvaaja olivat kierrelleet Helsingin rautatieasemalla haastattelemassa muutamia matkustajia.

Ei kommentteja: