29.12.2009

Junalippujen hinnat nousevat taas

VR nostaa jälleen junalippujen hintoja vuodenvaihteessa. Korotuksesta kerrottiin tänään tiistaina, ja se astuu voimaan perjantaina 1.1.2010. Lippujen hinnat kallistuvat keskimäärin 1,8 prosenttia. Lyhyillä matkoilla hinnat nousevat suhteessa enemmän kuin pitemmillä.

VR ei kerro hintojen korottamiselle tiedotteessaan minkäänlaista syytä. Hintoja on korotettu uudenvuoden aikaan myös vuosi sitten. VR kertoo hintamuutoksesta omituisen lyhyellä varoitusajalla, mistä valittelin jo muutama viikko sitten aikataulumuutoksista kertoneessa merkinnässä.

VR tiedotti samalla, että se jatkaa joustohinnoittelukokeilujaan. Tammikuussa Helsinki−Joensuu -välillä voi matkustaa edullisemmin maanantain ja torstain välisenä aikana. Matkamessujen aikana 21.–24.1. ostetuista kaikista businessluokan lipuista saa 30 prosentin alennuksen. Asiakkaat, jotka ostavat kaukoliikenteen junalippunsa verkkokaupasta seitsemän päivää ennakkoon, saavat tammikuun aikana kymmenen prosentin alennuksen normaalihintaisesta junalipusta.

Olisi mukava, jos olisi voinut vähän vertailla hintoja ennen ja jälkeen hinnan korottamisen, mutta en löytänyt pitkästä etsinnästä huolimatta VR:n sivuilta mitään mahdollisuutta tähän. Matkahaku antaa hintoja vain tälle hetkelle, eikä sivuilta löytynyt hintataulukoita, joita ei ole enää aikoihin jostain syystä viitsitty julkaista myöskään taskuaikataulukirjassa. Asemilta niitä on saanut erikseen pyytämällä, pitänee käydä kinuamassa sellainen. Tästä jotenkin jää sellainen mielikuva, ettei VR edes halua kertoa hintojaan selkeästi, koska ei voi olla mitenkään teknisesti hankalaa laittaa verkkosivuille yhteysvälikohtaisia hintataulukoita PDF-tiedostoina.

VR:n hinnankorotus ei luonnollisesti ole kiitoksia kerännyt, mm. Hesarin uutisen perässä VR:ää kritisoidaan laajasti ja antaumuksella, yksittäisen nimimerkin puolustellessa VR:ää. VR kertoo yleensä alennuksista ja joskus muistakin ajankohtaisista asioista Facebook-sivuillaan, mutta hinnankorotuksesta ei jostain syystä Facebookissa ole, ainakaan tällä hetkellä, hiiskahdettu mitään.

Päärataa Pasilan pohjoispuolella heinäkuussa 2008. Isompi kuva.
Päärata, Pasila, Helsinki

Mainitaanpa vielä joulun liikenteestä sen verran, että VR:llä oli Joensuun suunnalla vaikeuksia sunnuntai-illan paluuliikenteessä, mistä mm. Iltalehti kertoi. Veturi hajosi rataosalle, mistä seurasi junien korvaamisia busseilla Kiteen ja Joensuun välillä. Kiteen asemalta matkustajien oli tarkoitus jatkaa edelleen junalla Helsingin suuntaan, mutta matkustajat joutuivat odottelemaan junaa ulkona -15 asteen pakkasessa jopa puolitoista tuntia. VR valitteli arviointivirhettä junan viipymisessä.

Ei kommentteja: