21.12.2009

Tampereen veturinkuljettajat yllätyslakkoon

IMG8855. Intercity-train in Tampere
Intercity-juna Tampereella elokuussa 2008.

Tampereella työskentelevät veturinkuljettajat ovat päättäneet järjestää VR:lle ja junamatkustajille epämiellyttävän jouluyllätyksen: kuljettajat järjestävät tiistaiaamuna nelituntisen työnseisauksen kello 6-10. Seisauksesta ilmoitettiin VR:lle vasta maanantai-iltana, eli niin myöhään, että työnantajan on hyvin vaikea järjestää korvaavia kuljetuksia tai muuttaa työvuoroja.

Veturimiesten Liiton Tampereen osasto sanoo medialle lähetetyssä tiedotteessaan, että se on pakotettu reagoimaan siksi, että kuljettajien työvuoroja on muutettu jatkuvasti ja kuljettajien työtä ollaan ilmeisesti siirtämässä muille ammattiryhmille. Tämä on tapahtunut neuvottelematta veturinkuljettajien kanssa. HS:n uutisessa haastateltu Tamperen osaston puheenjohtaja Ari Mattinen kertoo työnseisauksen syyksi liian lyhyellä varoitusajalla muuttuvat työvuorot.

En kyllä ymmärrä, kenelle veturinkuljettajien työtä voitaisiin siirtää. Ratapihoilla osa vaihtotöistä tehdään nykyisin tietääkseni vetureilla, joita ohjataan ilman kuljettajaa, mutta tuskin tämä alan työllisyystilannetta uhkaa.

Lakko nakertaa taas matkustajien luottamusta VR:ään. Viime viikolla taas matkustajien hermoja on koeteltu jatkuvissa myöhästymisissä: pakkasten vuoksi joinain päivinä kaukojunista kulki ajallaan alle 75%, eli joka neljäs juna kulki myöhässä. Kun perjantai-iltana illalla silmäilin junien kulkutietosysteemiä, en löytänyt kuin muutaman kaukojunan, joka ei olisi ollut vähintään varttituntia myöhässä. Perjantai oli vieläpä joululiikenteen yksi vilkkaista päivistä, kuten on myös huominen.

Päivitys 23:30. VR:n kaukoliikennejohtaja Ari Vanhanen kertoo Ylen uutisessa, ettei VR ole saanut huomisaamuksi haalittua kuin kourallisen busseja. Toisin sanoen: jos olet lähdössä junalla huomisaamuna Tampereelta, Hämeenlinnasta tai matkustamassa junalla, joka lähtisi Tampereelta, kannattanee mennä suoraan pikavuorobussilla. Esimerkiksi Tampereelta Helsinkiin lähtee aamulla busseja kello 6.15, 6.30, 7.00, 7.30, 7.50, 8.30 ja 9.00 ja 10.00. Tarkemmat tiedot Matkahuollon aikatauluhausta.

VR tiedottaa seuraavien vuorojen peruuntuvan: "InterCity (IC166) Tampere-Helsinki klo 8.07, taajamajuna (9648) Tampere-Helsinki klo 6.32 ja taajamajuna (9656) Tampere-Helsinki klo 7.32. Lisäksi muitakin vuoroja saattaa peruuntua." Tampereen ja Riihimäen välisiltä lähiliikenteen asemilta pääsee liikkeelle huomisaamuna matkustamalla ensin Tampereen suuntaan menevällä lähijunalla, ja vaihtamalla sitten etelään matkaavaan kaukojunaan Tampereella, Toijalassa tai Hämeenlinnassa.

VR:n tiedote. Ylen uutinen.

3 kommenttia:

Timo-Pekka kirjoitti...

Kommentoin itseäni: Lakko ei lopulta haitannut aamun junaliikennettä kovinkaan paljoa: moni työmatkustaja oli jo joululomalla eikä ruuhkia syntynyt.

Hangosta Karjaalle matkalla ollut kiskobussi kärähti Lappohjan asemalla samana aamuna: http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/12/kiskobussi_syttyi_tuleen_lappohjassa_1306872.html

Anonyymi kirjoitti...

Lakon tarkoitus ei ollut aiheuttaa haittaa matkustajille. Ikävä kyllä tällaisissa tilanteissa on aina kolmas osapuoli jolle aiheutuu haittaa.

Timo-Pekka kirjoitti...

Anonyymi: tuo on harmi kyllä totta. Joukkoliikenteen lakoissa on myös se hankala juttu, että kärsivä kolmas osapuoli voi hankkia kuljetuspalvelunsa halutessaan muualta, yleensä oman auton muodossa.