25.1.2010

Hybridibussia ja nivelbussia testataan taas Helsingissä


Volvon hybridibussi. Kuva: Nobina/Volvo.

Bussiyhtiö Nobina testaa lähiviikkoina hybridibussia Helsingissä. Volvon hybridibussia kokeillaan viikolla 6 Koskelasta Marian sairaalalle / Hietaniemeen ajavalla linjalla 55. Hybridibussia on Helsingissä testannut aiemmin ainakin Veolia.

Muutamaa viikkoa myöhemmin Nobina testaa Mercedes Benz CapaCity -nivelbussia Jokerilinjalla 550. Nivelbussissa on Nobinan tiedotteen mukaan 42 istumapaikkaa, eli vähemmän kuin linjalla normaalisti käytettävissä telibusseissa.

Nivelbussia on jo aiemmin testattu Jokerilinjalla, mutta silloin YTV ei halunnut tilata niitä liikenteeseen liian korkean hinnan vuoksi. Se on sikäli noloa YTV:n kannalta, että Tampereella matalalattiaisia nivelbusseja on käytetty jo vuosia.

Korjaus: kommenteissa mainittiin, että aiemmin Jokerilinjalla testattiinkin kaksinivelisiä nivelbusseja, ja se pitääkin paikkansa. Tuplanivelet siis olivat liian kalliita, nyt testataan josko vain yhdellä nivelellä varustettu bussi sopisi nykyisen Helsingin Seudun Liikenteen budjettiin, ja käyttöön muutenkin.

Volvo esitteli hybridibussiaan Kampissa maaliskuussa 2009.
Volvo hybrid bus in Helsinki

2 kommenttia:

SH kirjoitti...

Jokerilla testattiin aikaisemmin nimenomaan kaksoisnivelbussia, jossa siis oli yksi nivel enemmän kuin tamperelaisissa matalalattia nivelissä. Nämä olivat liian kalliita YTV:lle.

Tavallinen nivelauto kelpaisi HSL:lle tänäkin päivänä siinä missä teliautokin, jos joku liikennöitsijöistä niitä sattuisi tarjoamaan.

Timo-Pekka kirjoitti...

Jossain vaiheessa mietinkin, että miksiköhän siellä taas nivelbussia testataan kun sitä jo kokeiltiin, mutten vaivautunut tarkistamaan. Kiitos korjauksesta.

Joskaan yhden nivelen vähentäminen ei saane nivelbusseja tarpeeksi edullisiksi, kun liikennöitsijät eivät ole innostuneet niitä hankkimaan.

Tuplaniveltä on näemmä testattu jo pari vuotta sitten. Viime syksynä taas kokeitiin näköjään hybridiniveltä, josta luinkin muttei tullut tänne kirjoitettua.

YTV:n sivuilta löytyikin vielä Googlen välimuistin kautta tiedote tuosta tuplanivelestä:

"YTV kokeilee helmikuussa (2008) kaksoisnivelbussin soveltuvuutta Jokeri-linjan liikenteeseen. Kaksoisnivelbussi on 24 metriä pitkä ja siihen mahtuu enimmillään jopa 200 matkustajaa. YTV lainaa koeajoon tulevaa bussia Göteborgista. Bussi tulee matkustajaliikenteeseen keskiviikkona 6. helmikuuta ja kokeilu jatkuu kuun puoliväliin saakka. Teknisten ominaisuuksien soveltuvuuden lisäksi YTV kysyy matkustajien ja kuljettajien näkemyksiä bussista viikolla 7 tehtävissä haastatteluissa.

Kaksoisnivelbussia kokeillaan Suomen liikenneolosuhteissa ensimmäistä kertaa. Tilavamman bussin kokeilu Jokeri-linjalla on ajankohtaista, koska suositun linjan bussit ovat täyttyneet ruuhkatunteina äärimmilleen. Vuorovälin tihentäminen nykyisestä viidestä minuutista ei ole toimiva ratkaisu Jokerin kaltaisella pitkällä linjalla."