26.2.2010

Bussilakko saattaa alkaa tiistaina

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ja Autoliikenteen työnantajaliitto ALT eivät ole päässeet vieläkään sopuun kuljetusalan työehtosopimuksesta. AKT uhkasi aloittaa mm. linja-autoliikennettä koskevan lakon 21.2. alkaen, mutta työministeriö siirsi lakon mahdollisen alkamisen tiistaihin 2.3.2010. Jos tuohon mennessä sopua ei synny, bussilakko alkaa tiistaina 2.3. kello 18.00.

Sopimuksessa hiertää luonnollisesti ainakin rahapuoli: kuljettajat haluaisivat lisää palkkaa, mutta työnantajat eivät halua maksaa enempää. Työantajan mukaan kuljettajat vaativat kuuden prosentin palkankorotusta, ja lisäksi muut vaatimukset nostavat kuluja vielä kuudella prosentilla. AKT taas väittää, ettei työaika- ja työolovaatimuksilla olisi kustannusvaikutuksia ollenkaan.

Kummankaan osapuolen nettisivuilta ei näyttänyt löytyvän listaa lakon piirissä olevista bussiyrityksistä, vaikka ne varmasti jo tiedetäänkin. STT:n mukaan lakossa olisi 30 linja-autoyritystä, eli käytännössä suurin osa bussiliikenteestä pysähtyy jos lakko alkaa.

Varmasti lakon piiriin kuuluvat ainakin suurimmat liikennöitsijät, eli Koiviston auto -yhtymä (Gold Line, Jyväskylän Liikenne, Kuopion Liikenne, Koskilinjat, Lahden Liikenne, Porvoon Liikenne, Satakunnan Liikenne), Savonlinja-yhtiöt (Autolinjat, Etelä-Suomen Linjaliikenne, Linja-Karjala, SL-Autoyhtymä), Pohjolan Liikenne, Paunu ja Länsilinjat.

Helsingissä lakon piirissä ovat ainakin Nobina, Pohjolan Liikenne ja Veolia Transport. Sen sijaan Helsingin Bussiliikenteen (HelB) ajamat linjat eivät ole lakossa, koska sen kuljettajat ovat kunta-alan ammattijärjestön sopimuksen piirissä. Myös Tammelundin liikenne on perinteisesti liikennöinyt lakkojen aikana, koska sen kuljettajat eivät kaiketi kuulu AKT:hen. Nurmijärven Liikenne / Korsisaari ja Ventoniemi ovat kertoneet, ettei lakko koske ainakaan alkuvaiheessa niiden liikennettä.

Tampereella lakko pysäyttäisi yksityisten ajamat, kilpailutetut linjat. Näitä ovat linjat 7 (Pirkkala-Keskustori), 10 (Järvensivu-Keskustori-Pispalanharju), 15 (Kaukajärvi-Nekala-Keskustori) ja 27 (Irjala-Keskustori-Ryydynpohja). Linjaa 2 liikennöitäisiin lauantaiaikatauluilla.

Ei kommentteja: