28.2.2010

Bussilakon vaikutuksia paikallisliikenteessä

Päivitys: Linja-autolakko päättyi keskiviikkona 3.3.2010 iltapäivällä. Liikenne palaa täysin normaaliksi viimeistään torstaina. Alla olevat lakonaikaiset aikataulut eivät siis enää ole voimassa.

Kirjoitin aiemmin tiistaina alkavasta bussilakosta ja katsoinkin jo muutaman kaupungin osalta, miten lakko vaikuttaisi liikenteeseen. Kokoan tähän merkintään linkkejä eri kaupunkien aikatauluihin ja tietoja lakon ulkopuolisten bussiyritysten vuoroista. Tarkemmat aikataulutiedot kannattaa varmistaa liikennöitsijän tai muun virallisen tahon sivuilta.

Bussilakko alkaa tiistaina 2.3.2010 kello 18:00. Lakon alku selvisi maanantaina kello 17.00, kun AKT hylkäsi sovintoesityksen. Lakon alkaminen on erittäin valitettavaa, koska lakko vähentää matkustajia joukkoliikenteestä ja aiheuttaa bussiyrityksille taloudellisia ongelmia.

Lakon vaikutuksia kaukoliikenteen bussivuoroissa.

Helsinki, Espoo, Vantaa, Kerava: Pääkaupunkiseudulla lakon piirissä ovat Etelä-Suomen Linjaliikenne, Nobina (entinen Concordia Bus), Pohjolan Kaupunkiliikenne ja Veolia Transport. Helsingin Bussiliikenteen (HelB) ajamat linjat eivät ole lakossa, koska sen kuljettajat ovat kunta-alan ammattijärjestön sopimuksen piirissä. Myös Tammelundin liikenne on perinteisesti liikennöinyt lakkojen aikana, koska sen kuljettajat eivät kaiketi kuulu AKT:hen. Espoon suunnalla liikennöivät Westendin Linja ja Åbergin Linja on lakon ulkopuolella, kuten myös Taksikuljetus ja Korsisaari.

HSL:n lakkosivuilla on lista linjoista, jotka ajetaan normaalisti. Lakkoon menevät linjat voi katsoa myös HSL:n sivuilta linjakohtaisista aikatauluista. Linjakohtaisissa aikatauluissa lukee aivan alareunassa linjan liikennöitsijä. Liikennöitsijät näkyvät myös tästä epävirallisesta listasta. Lakko ei vaikuta metro-, raitiovaunu-, lautta- tai junaliikenteeseen. Osalla bussilinjoista ajetaan näiden poikkeusaikataulujen mukaan. Lakon aikana kaukoliikenteen junissa kelpaavat myös lähiliikenteen liput väleillä Kirkkonummi-Espoo-Pasila-Helsinki ja Tikkurila-Pasila-Helsinki.

Esimerkiksi Vantaan sisäisistä linjoista lakkoon menevät kaikki paitsi HelBin ajamat linjat 35 (Kaivoksela/Myyrmäki-Askisto) ja 75 (Pohjois-Nikimäki-Korso) ja linjat 1, 2, 3 ja 15. (Tietoja Vantaan ja Espoon liikenteestä on päivitetty 1.3.2010 klo 22:10, aiemmin osa linjoista puuttui)

Espoossa lähes koko sisäinen liikenne pysähtyy lukuun ottamatta HelBin liikennöimiä linjoja 22, 23 ja 52, Westendin Linjan ajamia linjoja 16, 61 ja 81 ja Korsisaaren linjaa 96. Myös palvelulinjoista osa liikennöi, nekin näkyvät HSL:n listasta. Pohjolan Liikenne aikoo ajaa osan vuoroistaan linjalla 42, katso aikataulu.

Helsinki-Vantaan lentoasema: Lentokenttälinjaa 615 (ja lähes kaikkia muitakin lentoaseman linjoja) ajaa Veolia, ja linjat ovat lakon piirissä. Finnairin bussia Helsingin Elielinaukiolta lentoasemalle liikennöi Pohjolan Liikenne poikkeusaikatauluilla, puolen tunnin vuorovälillä. Ventoniemen U841-linja (Hämeenkylä-Lentoasema-Maantiekylä-Hyrylä-Hyvinkää) ajaa muutaman lähtönsä normaalisti lakon aikanakin.

Helsingin osalta on muuten erikoista se, ettei HSL:n sivuilla vielä maanantaina kello 16:20 mainittu mahdollisesti reilun vuorokauden päästä alkavasta lakosta yhtään mitään. HSL:n tiedote ilmestyi maanantaina kello 17:00.

Nurmijärvi, Tuusula: Klaukkalasta, Rajamäeltä ja Nurmijärveltä Helsingin suuntaan liikennöivä Nurmijärven Liikenne / Korsisaari ja mm. Hyvinkää-Hyrylä-Helsinki -linjaa ajava Ventoniemi ovat kertoneet, ettei lakko koske niiden liikennettä. Etelä-Suomen Linjaliikenteen ja Koiviston Auton liikenne on lakon piirissä.

Järvenpää, Hyrylä: Etelä-Suomen Linjaliikenne ajaa lakosta huolimatta linjaa 22 (Nummenkylä-Metso-Rautatieasema) aamusta alkuiltaan asti, aikataulut löytyvät Savonlinjan tiedotteesta. Palvelulinjat eivät liikennöi. ESLL ajaa myös muutaman vuoron reitillä Mäntsälä-Kellokoski-Järvenpää-Hyrylä-Helsinki, aikataulut em. linkistä, Ventoniemi ajaa samalla reitillä normaalit vuoronsa. Hyrylä-Helsinki -välille Ventoniemi laittaa tarvittaessa lisäautoja näihin vuoroihin. Koiviston Auto ei lakon aikana liikennöi Hyrylän vuoroja.

Kirkkonummi: Pohjolan Liikenne on lakossa mukana. Tiedotteen mukaan lakon aikana ei ajeta Kirkkonummen vuoroja. Kirkkonummen kautta liikennöivä Ambers Busstrafik on lakon ulkopuolella, kuten myös Wikström & Degerlund. Ne liikennöivät kaikkia linjan U190 lähtöjä (HSL lakkosivuilla), paitsi aamun ensimmäistä vuoroa Inkoosta Helsinkiin (lähtee Pikkalan th:sta 6:55), jota ajaa Pohjolan Liikenne ja joka ei kulje. Kaikki linjan Helsingistä lätevät vuorot ajetaan normaalisti.


Hyvinkää: Hyvinkään Liikenne ei ole mukana lakossa pienenä yrityksenä, vaan bussit kulkevat lakon aikana normaalisti. Myös Ventoniemi liikennöi normaalisti lakosta huolimatta.

Hämeenlinna: Paikallisliikenteen Vekka Liikenne ja Hämeen Linja liikennöivät normaalisti lakon aikana.

Imatra: Pohjolan kaupunkiliikenne on lakossa, eikä aja Imatran paikallisliikenteen vuoroja. Myös Autolinjojen ajama palvelulinja 2 ja linja 3 ovat lakon piirissä. Kutsutaksit ja linjataksilinja 8 (Vuoksenniska-Keskusasema-Imatrankoski) liikennöivät normaalisti.

Joensuu: Suurinta osaa Joensuun paikallisliikenteestä ajava Lehtosen Liikenne ei ole mukana lakossa, kertoo Karjalainen. Pohjolan Matka ja Linja-Karjala ovat mukana AKT:n lakossa. Linja-Karjala ajaa lakon aikanakin runsaasti vuoroja Hammaslahti-Reijola-Joensuu -välin linjoilla 102 ja 103, aikataulut. Savo-Karjalan Linja liikennöi normaalisti.

Jyväskylä: Jyväskylän Liikenne menee lakkoon. Tiedote. Pienemmät liikennöitsijät, kuten Keski-Suomen Liikenne, Koivuranta ja Töysän Linja ovat lakon ulkopuolella.

Kajaani: Pohjolan Matka on lakon piirissä, eikä paikallisliikennettä sivujensa mukaan ajeta kun lakko alkaa.

Kokkola: Kokkolan Liikenne ajaa paikallisvuoronsa normaalisti. Kamusen Liikenne on lakossa.

Kotka: Pohjolan Liikenne on lakon piirissä, samoin Etelä-Suomen Linjaliikenne. Paikallisliikenne pysähtyy lähes kokonaan. Vuorelan Liikenne ei ole lakossa, vaan ajaa normaalit vuoronsa mm. Kotka-Hamina -välillä, aikataulut. Kotkan kaupungin lakkosivut.

Kouvola: Etelä-Suomen Linjaliikenne tulee olemaan mukana lakossa, ja paikallisliikenne pysähtyy lakon alkaessa. Lakon aikana ESLL ajaa vain ruuhka-aikoina linjalla Kouvola-Kuusankoski-Voikkaa, aikataulut. Elimäen Liikenne ja Martti Laurila eivät mene lakkoon vaan ajavat vuoronsa normaalisti. Laurila liikennöi Kouvolasta varsinkin Valkealan ja Vuohijärven suuntaan, katso aikataulut. Elimäen Liikenne ajaa reitillä Kouvola-Koria-Elimäki ja osa vuoroista jatkaa Loviisaan, aikataulut.

Kuopio: Kuopion Liikenne on AKT:n lakon piirissä. Vain yksittäisiä vuoroja ajetaan, Kuopion Liikenteen aikataulu. Myös Linja-Karjala, Pohjolan Liikenne ja Pohjolan Matka ovat kaikki mukana lakossa, joten bussiliikenne Kuopion seudulla vaikeutuu pahasti. Savo-Karjalan Linja ei ole mukana lakossa, joten mm. Kuopio-Kaavi -välillä suurin osa vuoroista liikennöi normaalisti. Linja-Karjala ajaa vuoroja välillä Kuopio-Nilsiä ja Kuopio-Tuusniemi(-Outokumpu-Joensuu), aikataulut.

Lahti: Lahden Liikenne / Koiviston auto kuuluvat lakkoon, ja Lahden paikallisliikenne hiljenee melkoisesti, kun lakko alkaa. Lahden Liikenne ajaa poikkeusaikatauluilla ruuhka-aikoina vain linjoilla 3 (Tiilijärvi-Kauppatori-Hiekkanummi), 5 (Metsäkangas-Kauppatori-Hörölä), 21 (Riihelä-Kauppatori-Liipola) ja 31 (Soltti-Mukkula-Kauppatori-Patoniitty). Orimattila-Lahti -välillä voi kulkea useammalla Pukkilan Liikenteen vuorolla.

Lahdessa Lehtimäen liikenne ei ole mukana lakossa vaan liikennöi normaalisti. Lehtimäki liikennöi Lahden keskustasta pääosin Uusikylä-Nastola -suuntaan ja Hollolan ja Tiilikankaan kautta Päijät-Hämeen keskussairaalalle. Lehtimäki ajaa aamulla ja iltapäivällä myös vuoroja Koulutuskeskus Salpaukselle Kivimaan kautta. Lehtimäen sivuilla on muuten todella hienosti toteutettu Google Maps -pohjainen linjakartta, tästä voisikin kirjoittaa joskus enemmän.

Myös Reissu Ruoti on lakon ulkopuolella ja liikennöi normaalisti linjoillaan 71 (Jalkaranta-Kauppatori-Ämmälä), 72 (Jalkaranta-Kauppatori-Renkomäki) ja 73 (ABC Renkomäki-Kauppatori-Jalkaranta, vain muutama lähtö aamulla), linjojen aikataulut. Pekolan Liikenne sen sijaan on mukana lakossa, kertoo ESS.fi.

Lappeenranta: Autolinjat kuuluu Savonlinja-konserniin ja siten lakon piiriin. Linjalla 5 (Matkakeskus-Keskusta-Yliopisto) ajetaan osa vuoroista ruuhka-aikana, aikataulut. Lappeenranta-Imatra -välillä ajetaan ruuhka-aikoina muutama vuoro. Lapppeenranta-Vainikkala -vuorot kulkevat normaalisti. Vuorelan Liikenne ei ole mukana lakossa, vaan ajaa normaalisti vuoronsa Lappeenranta-Jurvala-Taavetti -välillä. Toimi Vento ajaa normaalisti, aikataulut. Myös Tilausliikenne Pekki ajaa normaalisti.

Loviisa: Etelä-Suomen Linjaliikenteen ajama paikallisliikenne on mukana lakossa, mutta lakon aikana ajetaan silti mm. suurin osa Loviisa-Valko-Vårdo -linjan vuoroista. Poikkeusaikataulut Savonlinjan sivuilla. Elimäen Liikenne ajaa muutamia vuoroja Elimäen ja Kouvolan suuntaan. Ikäihmisille tarkoitettu palveluliikenne kulkee normaalisti.

Mikkeli: Savonlinjan liikenne pysähtyy lakon alkaessa, paikallisliikenteessä ei ajeta vuoroja lainkaan. Savonlinja ajaa kuitenkin lakon aikanakin vuoroja väleillä Mikkeli-Otava-Hietanen, Mikkeli-Ristiina-Pellos, Mikkeli-Juva ja Mikkeli-Anttola, aikataulut. Ihastjärven Linja ei kuulu lakon piiriin, yksittäisillä vuoroilla pääsee mm. Otavan suuntaan, aikataulut. Kattavammin Ihastjärven Linja ajaa Peitsari-Haukivuori -suunnalle, jossa yhtiö ajaa suurimman osan vuoroista. Moppe-palvelulinjat kulkevat normaalisti, Moppe-linjojen aikataulut.

Oulu: Oulun paikallisliikenne kärsii bussilakosta pahasti: Koskilinjojen lähes koko liikenne pysähtyy. Lakon aikana Koskilinjat ajaa vain yksittäisiä vuoroja ruuhka-aikana. Aikataulut Koskilinjojen sivuilta. V. Alamäki sen sijaan ei ole lakon piirissä, joten sen vuorot Iin ja Haukiputaan suunnalta Ouluun ajetaan normaalisti.

Pieksämäki: Pieksämäen paikallisliikennettä ajava Ihastjärven Linja ei kuulu lakon piiriin.

Pori: Paikallisliikennettä hoitava Porin Linjat on lakon piirissä ja sen ajama liikenne pysähtyy kokonaan. Ruosniemen Linja-auto ei mene lakkoon, vaan ajaa normaalisti linjansa 27 (Pori-Tuorsniemi-Viasvesi, aikataulu). Lisäksi Ruosniemi ajaa osan lähdöistä linjoilla 4 ja 5, mutta aikatauluista ei näy, mitkä vuorot ovat sen liikennöimiä. Mutta jos muistat kulkevasi näillä linjoilla usein juuri tiettyyn aikaan ja nimenomaan Ruosniemen vuorossa, se kulkee luultavasti lakon aikanakin normaalisti. Myös Lyttylän Liikenne on lakon ulkopuolella, mutta aikatauluista ei selviä, mitä vuoroja linjalla 60 se ajaa, vai ajaako mitään. Veolia Transport West ajaa osan vuoroista linjalla 7 (Isojoenranta-Kauppatori-Makholma), aikataulut.

Satakunnan liikenne ajaa lakon aikana joitain vuoroja, katso aikataulut. Satakunnan Kansan uutinen.

Porvoo: Porvoon Liikenne on osa Koiviston Auto -yhtymää ja siksi kuuluu lakon piiriin. Porvoo-Helsinki -välillä Pukkilan Liikenne ei pienenä yrityksenä ole lakon piirissä, vaan liikennöi normaalisti. Katso Pukkilan Liikenteen aikataulut Lahti-Orimattila-Pukkila-Porvoo-Helsinki -reitille. Porvoon Liikenne ajaa Porvoo-Helsinki -välillä osan vuoroista ruuhka-aikana. Lisäksi Kilpilahden paikallisvuoroja ajetaan lakon aikana.

Riihimäki. Ventoniemi ei ole mukana lakossa, Riihimäen paikallisliikenne toimii kuten tavallisesti. Pekolan Liikenne kuitenkin on, katso poikkeusaikataulut.

Rovaniemi: Ketosen Liikenne kuului bussilakon piiriin talvella 2006, ja kuuluu myös tällä kertaa. Vuoroja ajetaan lakon aikana linjoilla 4 (ajetaan klo 7.30–10.30 suunnassa Sudentie-Keskusta-Yliopisto-Viirikangas, kello 13.00-18.00 toiseen suuntaan), 5 ja 14. Pikakuljetus Rovaniemi ajaa normaalisti omat linjansa. Gold Line on lakossa mukana. Eskelisen Lapin Linjat ja muut yritykset liikennöivät normaalisti. Lapin Kansan uutinen.

Salo: Vainion Liikenne on mukana lakossa. Lakon aikana liikennöidään osa vuoroista vain linjalla 1 (Halikko-Salo-Sirkkula), katso aikataulut.

Savonlinna: Niin Pohjolan Liikenne kuin Savonlinja / Linja-Karjalakin ovat lakossa mukana. Savonlinnan paikallisliikennettä ei ajeta lakon aikana. Palveluliikenteen linjat Pali1 ja Pali2 liikennöivät kuitenkin normaalisti. Kosola liikennöi normaalisti.

Seinäjoki: Lakko pysäyttää Veolia Transportin ajaman paikallisliikenteen kokonaan.

Tampere: Tampereen kaupungin liikenteessä lakko pysäyttää yksityisten ajamat, kilpailutetut linjat. Näitä ovat linjat 7 (Pirkkala-Keskustori), 10 (Järvensivu-Keskustori-Pispalanharju), 15 (Kaukajärvi-Nekala-Keskustori) ja 27 (Irjala-Keskustori-Ryydynpohja). Linjaa 2 liikennöidään lauantaiaikataulujen mukaan.

Lakko koskee myös Länsilinjojen, Paunun ja Veolia Transportin ajamia lähiliikenteen vuoroja. Paunu liikennöi linjalla 62 Pirkkalaan poikkeusaikatauluilla, mutta busseja kulkee silti kattavasti koko päivän alkuiltaan asti. Ruuhka-aikoina ajetaan myös joitain vuoroja Tampereelta Kangasalaan ja Lempäälään. Aikataulut löytyvät Paunun sivuilta. Veolia Transport liikennöi linjaa 90 Kämmenniemen, Sorilan ja Kaanaan suunnalla ja linjaa 75 Tampere-Kangasala-Ponsa. Veolian aikataulu mahdollisen lakon varalle. Länsilinjojen aikataulut lakon alkaessa.

Tampereella lakon ulkopuolelle jää useita pieniä liikennöitsijöitä. Kangasalan ja Pälkäneen suunnalla on lakon aikana mahdollista käyttää Helmikkalan vuoroja. Luopioisten Linja liikennöi normaalisti Tampere-Kangasala-Pälkäne-Kyynärö -reitillä. Yhtiön vuorot löytyvät helpoiten hakemalla Matkahuollon hausta vuoroja välille Tampere Kyynärö. Tampereelta 15.30 lähtevän vuoron aikataulu.

Marttila Tours ajaa normaalisti Tampere-Orivesi-Ruovesi-Pohjaslahti -vuoronsa, lähtee Tampereelta 14:45. Toiseen suuntaan vuoro lähtee Ruovedeltä kello 11:40, katso aikataulu. Valkeakosken Liikenne ajaa lakon aikana normaalisti, aikataulut.

Turku: Turun alueella lakossa ovat TLO-yritykset Linjaliikenne Nyholm, Juha Jalo (Åke Jalo ja Lounaislinjat), Lehtisen Linja (Turkubus), Linjaliikenne Muurinen (Ajomies Oy) ja Turun Citybus Oy ja LS-Liikennelinjat Oy, jonka liikenteen edellä mainitut yritykset ajavat. Lisäksi lakossa ovat Sopimus Seitsikko (linja 28), SL-Autolinjat eli Savonlinja, Vainion Liikenne, Pohjolan Liikenne ja Satakunnan Liikenne. Joitain lakon piirissä olevia linjoja ajetaan ruuhka-aikana, aikataulut kaupungin sivuilla. Vainion liikenteen lakonaikaisen liikenteen aikataulut. Linjakohtainen lista liikennöitsijöistä Turun kaupungin sivuilla.

Auto Andersson ei ole lakon piirissä, vaan liikennöi normaalisti linjojaan 8 (Kauppatori-asema-Ruissalo, aikataulu), 10 (Kauppatori-Mylly-Ikea, aikataulu, reitistä en löytänyt tarkempaa tietoa), 12 (Härkämäki-Kauppatori-Varissuo, aikataulu) ja 20 (Muhkuri-Kauppatori-Ylioppilaskylä, aikataulu).

Turun Kaupunkiliikenne Oy ei ole lakon piirissä. Niinpä sen ajamat linjat 3, 30, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 58, 73, 74, palvelulinjat P1, P2, P3 ja yölinja 36 liikennöivät lakon aikana normaalisti. Linjakohtaiset aikataulut.

Turku-Piikkiö-Paimio -linjalla liikennöidään poikkeusaikataululla, noin puolen tunnin välein ja pääasiassa ruuhka-aikoina. Turusta lähtee tähän suuntaan myös kello 14:40 Hangon Liikenteen vuoro, joka ei kuulu lakon piiriin. Turku-Lieto -välillä ajetaan myös poikkeusaikatauluilla.

Valtasen Liikenne on lakon ulkopuolella. Valtanen liikennöi Turku-Lieto-Aura-Pöytyä-Oripää -reitillä, aikataulut ma-pe.

Turun Sanomissa on maanantaina kirjoitettu lakosta, mutta jutusta ei ikävä kyllä käytännössä ilmene, mitä linjoja ja mitkä liikennöitsijät lakon aikana ajaisivat. Kaupungin joukkoliikenteen sivuilla ei edes maanantaina illalla sanottu koko lakosta mitään. Turusta on kyllä pakko sanoa, että tämä lakkoinformaatio on aika huonoa: vaikka sentään olen seurannut joukkoliikenteen asioita jo vuosia, oli aika hankalaa saada yhtään selkoa siitä, mitä liikennettä Turussa lakon aikana kaiken kaikkiaan ajetaan. Lisäys: myöhemmin kaupungin etusivulta löytyi tiedote, josta näkyy osa ajettavista linjoista.

Vaasa. Vaasan paikallisliikenne ei ollut vuonna 2006 lakon piirissä, eikä ole Vaasan paikallisliikenteen sivujen mukaan nytkään. Paikallisliikenne toimii siis normaalisti.

Lakon vaikutuksia kaukoliikenteen bussivuoroissa.

Virheistä voi ilmoittaa kommenteissa tai sähköpostilla viimaan [a] gmail.com

Busseja Pohjolan Liikenteen varikolla Helsingin Ilmalasta lokakuussa 2005. Isompi kuva.
HPIM6707. Ilmalan bussivarikko

Tietoja päivitetty 3.3.2010 15:45.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Lahden liikenteestä sen verran, että soltti-mukkula-kauppatori-patoniitty on kylläkin linjan 31 ajoreitti, ei 30. Eli kumpaa tässä tarkoitetaan?

Timo-Pekka kirjoitti...

Se on 31, kiitos huomautuksesta, korjasin.

Näihin tietoihin kannattaa suhtautua hieman varauksella ja katsoa noista linkeistä tarkemmin, koska tiedot voivat myös muuttua vielä ennen mahdollisen lakon alkua (saadaankin lisää kuljettajia töihin tai joku ei tulekaan yms.)

Anonyymi kirjoitti...

kiitos,loistavaa tietoa ja hienot sivut todella.!
t nainen30