22.2.2010

Kaaos junaliikenteessä jatkui sunnuntaina

Olen toisinaan ihmetellyt, kun junaliikenteen kaaoksesta on puhuttu melko heppoisinkin perustein, mutta nyt kaaoksesta puhuminen on kyllä kerrassaan aiheellista. Perjantaina alkaneet junaliikenteen ongelmat jatkuivat sunnuntaina jopa entistä pahempina. Sunnuntaina Helsingistä lähteviä kaukojunia ei saatu peruutettua Ilmalan varikolta lähtöraiteille Helsinkiin. Myöhästymiset olivat jo aamulla muutamia tunteja, ja ne pahenivat vielä iltaa kohti. Myöhästymiset lienevät pahimpia vuosiin.

Päivän mittaan VR järjesti jonkin verran vuoroja niin, että Helsingistä pääsi jotenkin pohjoiseen, mutta esimerkiksi iltapäivällä 16:06 Ouluun lähtevä IC55 lähti matkaan Helsingistä kello 23:12, yli 7 tuntia myöhässä. Samoin tunteja myöhässä lähti iltapäivän IC-junia Joensuuhun ja Kajaaniin. Toivottavasti matkustajat ovat osanneet hakeutua aiemmin lähteneisiin juniin, jotka ovat nekin olleet tunteja myöhässä, mutta ovat kuitenkin jotenkin päässeet liikkeelle. Helsingistä lähtevät yöjunat ovat tänäänkin myöhässä: esimerkiksi Kemijärvelle 19:26 lähtevä yöjuna on päässyt matkaan vasta 1:35.

Ongelmat ovat tavallaan pienestä kiinni. Katsoin sunnuntaina päivällä junien kulkutietoja, ja Helsinkiin päin menevät junat kulkivat kyllä enimmäkseen hyvin ajallaan. Ongelmat kuitenkin alkavat, kun Helsinkiin saapuneita junia yritetään saada Ilmalaan, ja uusia junia Ilmalasta liikenteeseen. Jos junia ei tarvitsisi käyttää varikkoalueella, voisi liikenne sujua jotenkin siedettävästi.

Maanantailta on jo sunnuntai-iltana peruttu useampi juna Tampereen ja Helsingin ja Turun ja Helsingin väliltä. Myös lähiliikennettä on karsittu. Riihimäen ja Helsingin välillä tulee aamulla olemaan varmasti erittäin täyttä. VR:n sivuilla on tiedote maanantaina perutuista junavuoroista. Ei ihan ole putkeen mennyt muuten tuo tiedotekaan: ensin mainitaan, että tunnuksettomat lähijunat 224 ja 228 Riihimäeltä Helsinkiin on peruttu, mutta myöhemmin kerrotaan, että tunnuksettomat lähijunat Riihimäki-Helsinki -välillä ajetaan normaalisti. Ja jos noiden tunnuksettomien junien vaunut jäävät päiväksi Riihimäelle on todennäköistä, että niitä perutaan iltapäivällä myös toiseen suuntaan kuljettaessa.

Maanantaina kannattanee ainakin Helsingin ja Turun tai Tampereen välillä harkita pikavuorobussien käyttämistä. Hieman ihmettelin, kun Hesarin uutisessa mainittiin jonkun odotelleen Tampereen-junaa 2,5 tuntia, kun välillä pääsisi kulkemaan myös bussilla. Käyttämättömästä junalipusta saa rahansa takaisin, mutta hinnasta vähennetään 8 euron toimitusmaksu, jos juna on jo mennyt kun lippua lunastetaan takaisin. Ennen junan lähtöä takaisinlunastetusta lipusta VR perii neljän euron toimitusmaksun. Toisaalta jos haluaa matkustaa halvalla, kannattaa myöhässä olevaa junaa odotella, yli kahden tunnin myöhästymisistä kun lipun hinnasta saa 50 % takaisin.

Toisaalta junasotku voi tarjota myös mahdollisuuden matkustaa halvalla, jos asuu lähellä asemaa, eikä lähtöajalla ole niin väliä. Silloin voi vahdata VR:n liikennetiedoista myöhässä olevien junien kulkutietoja, ja ajoittaa lähtönsä yli 2 tuntia myöhässä olevaan junaan, jolloin matka on käytännössä puolet tavallista halvempi.

Mutta jos meillä on vaikeuksia, on junaliikenne Ruotsissa vielä suuremmissa hankaluuksissa. Junaliikenne oli vuorokauden ajan pääasiassa kokonaan poikki, ja myöhästymisiä on edelleen riittänyt.

Tämä lähijuna lähti Tampereelta kohti Helsinkiä ajallaan tammikuussa 2010. Isompi kuva.
IMG13536. Commuter train, Tampere

Ei kommentteja: