10.2.2010

Matkatavaran ja pakettien lähettäminen junalla on hankalaa

Aina toisinaan juniin haikaillaan mahdollisuutta matkatavaroiden tai pakettien lähettämiseen, ja aiheesta etsitään joskus tietoa tästäkin blogista Googlen kautta.

Pakettien lähettäminen junissa ei kuitenkaan nykyisin ole käytännössä mahdollista. Periaatteessa se on, mutta paketti on vietävä junaan lähtöasemalla itse, ja jonkun on määräasemalla se haettava sieltä. Tämäkin onnistuu vain matkatavaraosastollisissa pikajunissa, joita on nykyisin melko vähän. Helsingistä Kouvolan suuntaan tällaisia junia ei kulje yhtäkään, ja pääradallakin matkatavaraosastoja on vain yöjunissa.

VR:n ylläpitämä junien matkatavarapalvelu päättyi viitisen vuotta sitten, 5. kesäkuuta 2005. Matkatavarapalvelun kautta saattoi tuohon asti lähettää suuria matkatavaroita ja paketteja suorilla pikajunayhteyksillä Helsingin, Turun, Tampereen, Oulun ja Joensuun asemille tai asemilta. Näillä asemilla VR:n henkilökunta huolehti tavarat junaan ja pois junasta.

Kovin suurta kysyntää junien matkatavarapalvelulle ei ole enää tuolloinkaan ollut. Verkkouutiset kertoi muinoin selvityksestä, jonka mukaan kirjattua matkatavaraa lähetettiin vuonna 2004 keskimäärin 10 kertaa päivässä jokaisella palveluasemalla. Kirjatun matkatavaran tuotoilla katettiin silloin noin 14 prosenttia toiminnasta koituvista kustannuksista.

Toisaalta Matkahuolto on tarjonnut jo vuosikausia pakettipalveluja, jolloin paketit kulkevat Matkahuollon toimipisteestä toiseen busseissa. Palvelupisteitä on laajasti, mikä lienee aikanaan vähentänyt saman palvelun käyttöä junaliikenteessä.

Matkatavaravaunu Oulu-Kuopio-Helsinki -yöjunassa elokuussa 2006. Isompi kuva.
IMG20171. Matkatavaravaunu

Ei kommentteja: