7.2.2010

VR vahvisti: junamaatti ei enää anna alennusta

Junamaatti, Tampere
Vanhanmallinen junamaatti Tampereen asemalla helmikuussa 2010.

Tämä aihe on päässyt hieman jo vanhenemaan, mutta palaan kuitenkin varmistamisen vuoksi siihen. Kirjoitin joulukuussa VR:n lopettaneen 50 sentin alennuksensa asemien lipunmyyntiautomaateista eli Junamaateista. Silloin laitoin asiasta myös kysymyksen VR:lle, johon ei tosin vieläkään ole vastattu. Laitoin joulukuussa VR:lle muuten palautetta ainakin toisenkin kerran eri asiasta, eikä siihenkään ole kuulunut vastausta.

Aamulehti kuitenkin tavoitti VR:n edustajan junamaattiasian osalta tammikuussa ja kirjoitti siitä paperilehdessä maanantaina 4. tammikuuta. Lehdessä VR:n hankevastaava Jani Jääskeläinen kertoi, että alennus poistui joulukuun puolessa välissä. VR katsoi alennuksen ajan olevan ohi, koska se koski vain kaukojunien lippuja. "Halusimme yhtenäistää käytäntömme. Automaatista ei saa alennusta lähiliikenteen lipuista eikä verkkokaupankaan asiakas saa alennusta", totesi hankevastaava lehdessä.

Eli alennus loppui koska sen aika oli VR:n mielestä ohi. Automaatista ostetaan VR:n mukaan noin 12 prosenttia lipuista ja verkkokaupasta noin 20 prosenttia.

Haastattelussa kerrottiin myös, että VR:n mielestä yhden lipun myyntitavan muutoksesta tarvitse tiedottaa erikseen. Lisäksi VR:ltä todetaan, että "Aika suuri osa asiakkaista ei ole edes tiennyt alennuksesta."

Äskeinen kertoo omalaatuisella tavalla jotain VR:n tiedotusperiaatteista. Jos asiakkaat eivät jostain asiasta tiedä, ei siitä tarvitse turhaan niille mitään kertoakaan.

Mutta automaattialennus on siis lopullisesti ohi. VR:n kaukoliikenteessä tehdään vuosittain noin 12 miljoona matkaa, ja 12 prosentin osuudella automaateista ostettaisiin noin 1,4 miljoonaa matkalippua. Silloin automaattialennuksen poisto toisi VR:n kassaan vuosittain noin 700 000 euroa lisää.

2 kommenttia:

Sakari Kestinen kirjoitti...

Niin, JunaMaatti-alennuksen vuoksi Maattia käyttäneille ei tietenkään tarvitse kertoa, että alennusta ei enää saa! Kerpele!

Timo-Pekka kirjoitti...

Mitä suotta, etteivät tule tiskille jonottamaan :p

Olen tosin asioinut edelleen junamaateilla vaikkei siitä alennusta saakaan, kuitenkin harvemmin itsellä on tarvetta lippua ostaessa mitään erityistoiveita esittää ja automaatti on yleensä nopeampi.