1.3.2010

Linja-autolakko vaikuttaa bussien kaukoliikenteeseen

Päivitys: Linja-autolakko päättyi keskiviikkona 3.3.2010 iltapäivällä. Liikenne palaa täysin normaaliksi viimeistään torstaina. Alla olevat lakonaikaiset aikataulut eivät siis enää ole voimassa.

Mahdollisen bussilakon alkaminen selvisi maanantaina kello 17:00, ja lakko alkaa tiistaina 2.3. kello 18.00. Valtakunnansovittelija antoi lakkoon sovintoesityksen, mutta AKT ei sopua kelpuuttanut. Useimmat liikennöitsijät ovat luvanneet ajaa ennen lakkoa lähteneet vuorot perille saakka.

Listasin toisessa merkinnässä eri kaupunkien paikallisliikenteen tilannetta, jos lakko alkaa.

Kaukoliikenteessä lakko pysäyttää seuraavien bussiyritysten liikenteen (Lähde: AKT:n lakkoilmoitus):
 • Koiviston Auto-konserni, johon kuuluvat myös
  - Gold Line Lapissa (tiedote, ajaa vain yksittäisen Rovaniemi-Ivalo-Rovaniemi -vuoron)
  - Jyväskylän Liikenne
  - Kuopion Liikenne, lakon aikana ei aja yhtäkään kauko- tai vakiovuoroliikenteen lähtöä
  - Porvoon Liikenne ja
  - Satakunnan Liikenne, johon kuuluvat myös Oras Liikenne ja Lokkilinjat (ja entinen Lauttakylän auto). Tiedote. Vuoroja on lakon aikanakin mm. reiteilla Pori-Helsinki, Tampere-Huittinen-Rauma, Pori-Eurajoki-Rauma ja Rauma-Olkiluoto.
 • Savonlinja-konserni, johon kuuluvat myös
  - Etelä-Suomen Linjaliikenne,
  - Linja-Karjala ja
  - SL-Autoyhtymä. Tiedot lakonaikaisesta yhtiön kotisivuilla.
 • Pohjolan Liikenne, lakonaikaiset aikataulut
 • Veolia Transport
 • Pohjolan Matka, kertoo tiedotteessaan että varuskuntien lomakuljetukset ja tilausajot hoidetaan. Konserniin kuuluvat myös Pohjolan Turistiauto (aiempi nimi), Antti kangas, Veljekset Tuppurainen, Koillismaan Turistiauto, Kainuun Liikenne, Liikenne Norppa ja Aurinkobussit.
 • Paunu, liikennettä lakon aikanakin Tampere-Helsinki -välillä harvennusti, muuta kaukoliikennettä Paunu ei aja.
 • Länsilinjat, aikataulut lakon ajaksi. Liikennettä on lakosta huolimatta varsinkin Tampere-Ikaalinen -välillä.
 • Pekolan Liikenne / Yhdysliikenne / S. Hellsten Oy.
 • Vainion Liikenne, ajaa lakon aikana joitain Turku-Helsinki -pikavuoroja, Lohja-Helsinki -vuoroja ja Turku-Kaarina-Parainen -välin vuoroja. Poikkeusaikataulu.
 • Oulaisten Liikenne -konserni, johon kuuluvat Käkelän Liikenne, Karhun Liikenne, Kamusen Liikenne, Klemetti Oy ja K. Hollanti Oy, poikkeusaikataulut.
 • Lisäksi lakossa on paikallisliikennettä ajavia yrityksiä, jotka näkyvät tästä merkinnästä.

Lakko sulkee joitain Matkahuollon toimipisteistä ja vaikuttaa myös Matkahuollon pakettiliikenteeseen. Matkahuollon tiedote. Lakon ajan aikatauluja ei näe Matkahuollon aikatauluhausta, mutta sen kautta voi etsiä pienempien yritysten vuoroja, jotka eivät ole lakon piirissä. Tämä tosin on hankalaa, koska liikennöitsijän nähdäkseen vuoron tiedot pitää aina klikata erikseen auki info-kuvakkeesta.

Lakon vaikutuksia joillain yhteysväleillä kaukoliikenteessä. Käytännössä mm. suurin osa Expressbus-vuoroista jää lakon alkaessa ajamatta.

Helsinki-Mäntsälä-Lahti: Helsinki-Mäntsälä -välillä Ventoniemi ajaa normaalit vuoronsa. Helsinki-Lahti -välillä on vain lakossa olevia liikennöitsijöitä, paitsi V. Alamäki ajaa Helsinki-Rovaniemi -vuoroa parillisina päivinä. Savonlinja ajaa yhden pikavuoron.

Lahti-Heinola: Koiviston auto tai Jyväskylän Liikenne eivät liikennöi tällä välillä lakon aikana. SL-Autoyhtymä ajaa arkipäivinä lakon aikana viisi vuoroa suuntaansa (ilmeisesti yhdellä bussilla) ja yhden pikavuoron, katso aikataulut Savonlinjan tiedotteesta. (myös Helsinki-Lahti -kohdassa mainittu yövuoro ajetaan).

Helsinki-Loviisa-Kotka: Pohjolan Liikenne ajaa 5 vuoroa suuntaansa, aikataulut. Etelä-Suomen Linjaliikenne ajaa yhden pikavuoron, joka lähtee Helsingistä Kotkaan kello 13:15 ja Kotkasta Helsinkiin kello 17:20. Porvoo-Helsinki -liikenteestä kaupunkikohtaisella listalla.

Tampere-Jyväskylä: Töysän Linja liikennöi, Paunu ei aja tällä välillä yhtään vuoroa.

Helsinki-Hämeenlinna-Tampere: Paunu ajaa harvennetulla vuorovälillä, katso aikataulu. Länsilinjat ajaa yhden vuoron Tampereelta Helsinkiin ja takaisin. Osmo Aho ajaa yhden vuoronsa Helsinki-Tampere-Kokkola -välillä, mutta tämä vuoro ei kaikkina päivinä normaalistikaan liikennöi.

Helsinki-Salo-Turku: Vainion Liikenne ja Pohjolan Liikenne ovat lakossa molemmat, eikä välillä muiden vuoroja kulje. Pohjola ajaa kolme vuoroa suuntaansa lakon aikana, Vainion liikenne peräti 7 vuoroa.

Lahti-Hauho-Pälkäne-Tampere: Vain Helmikkala ajaa yhden vuoronsa. Se lähtee Tampereelta Lahteen kello 16:00 ja Lahdesta Tampereelle kello 18:45.

Lahti-Hämeenlinna-Turku: Pekolan Liikenne ajaa viisi vuoroa suuntaansa. Koiviston auto ei liikennöi lakon aikana tätä linjaa.

Pori-Rauma-Turku: Satakunnan liikenne ajaa kaksi vuoroa. Salminen Erkka ajaa Raumalta 15:35 Turkuun lähtevän vuoronsa. Turusta Laitilaan ja Raumalle Salmisen paluuvuoro lähtee 17:30.

Lakko pysäyttää mm. Savonlinjan Expressbus-vuorot. Kuva Mikkelistä helmikuulta 2005. Isompana.


Päivitetty 2.3.2010 klo 13:30

Ei kommentteja: