20.4.2010

Itä-Suomen bussiliikennettä karsitaan

Bussiliikennettä Itä-Suomessa karsitaan reippaasti kesäkuun alussa. Vähennykset johtuvat pienentyneistä määrärahoista: hallitus myönsi Pohjois-Savon ELY-keskukselle noin 600 000 euroa vähemmän rahaa bussivuorojen hankkimiseen kuin vuotta aiemmin. Kauniit sanat ilmastonmuutoksen torjumisesta ja joukkoliikenteen edistämisestä näyttävät siis maakuntatasolla olevan pelkästään kauniita sanoja, joilla ei ole käytännön vaikutusta.

Lakkautuslistalla on kymmeniä bussivuoroja eri puolilta Itä-Suomea. Osa vuoroista on kouluille ajettavia vuoroja, jotka on käytännössä jatkossakin pakko ajaa jotta koululaiset pääsevät opinahjoihinsa. Liikenteen ostaminen siirtyy jatkossa kuntien vastuulle.

1.6.2010 on lakkaamassa muun muassa Kiteen rautatieaseman ja Kiteen välinen kutsujoukkoliikenne, jolla on ajettu liityntäliikennettä junavuoroille. Lopetettavaksi menee myös viikonloppuilta- ja yövuoroja Joensuusta Hammaslahteen, Liperin Honkalammelle ja Kontiolahteen. Nämä iltavuorot eivät ole kulkeneet tyhjillään, vaan esimerkiksi Kontiolahden iltavuoroilla perjantaisin ja lauantaisin on ollut keskimäärin kymmenen matkustajaa.

Mikkelin seudulta ollaan lakkauttamassa useita vuoroja Mikkelin ja Hirvensalmen väliltä. Mikkeli-Joutsa -välin lauantaivuoro tosin näyttäisi jatkuvan Matkahuollon aikataulujen mukaan jatkuvan, ilmeisesti ilman tukea.

Mäntyharju-Heinola -väliltä ollaan lakkauttamassa kaikkia bussivuoroja, joita ei nykyisinkään kulje kuin koulupäivinä kerran suuntaansa ja tämän lisäksi tiistaisin ja torstaisin yksi vuoro suuntaansa.

Mikkeli-Puumala-Imatra -väliltä aiotaan lakkauttaa ainoa suora bussivuoro, joka välillä kulkee. Lisäksi lakkautetaan ainoa Juva-Puumala-Imatra -vuoro kesäajalta. Toisin sanoen alueella, jossa kesämökkitiheys on yksi maan korkeimmista, ei kesäisin pääse bussilla Imatran ja Puumalan välille enää kuin perjantaisin ja sunnuntaisin yhdellä vuorolla. Mikkeli-Imatra -vuoro ei ole edes kulkenut tyhjillään, vaan matkustajia on ollut yhdellä vuorolla keskimäärin peräti 18. Tosin täytyy muistaa, ettei suurin osa matkustajista varmaan kulje koko matkaa.

Myös Juvalta Rantasalmelle matkustavat saavat etsiä uusia kulkutapoja, kun perjantai-iltaisin Juvalta (21:00) Rantasalmen kautta Varkauteen ja sunnuntai-iltana toiseen suuntaan kulkenut vuoro ollaan lakkauttamassa. Tällä vuorolla tosin on ollutkin keskimäärin alle neljä matkustajaa.

Lakkautusten osasyynä olisi YLEn uutisessa haastatellun Pohjolan Matkan liikennepäällikön mukaan suurten kaupunkien joukkoliikennetuki, joka on vähennetty maakuntien ostoliikenteen määrärahoista.

Lista lakkautettavista vuoroista Elyn sivuilla.

Elyn tiedote lakkautuksista. YLE Pohjois-Karjalan uutinen.

Toimintansa lopettaneen U. Saresman bussi Mikkelissä marraskuussa 2003.
HPIM0X4. U. Saresma #9

2 kommenttia:

Helena kirjoitti...

Hirvensalmen tilanne kismittää. Saa nähdä kuinka homma aiotaan järjestää. Olen ollut liikeellä asian kanssa jo ke Lenita Toivakkaan.

Timo-Pekka Heima kirjoitti...

Hyvä että olet ollut aktiivisena. Hirvensalmelle sentään jäisi vielä liikennettä, mutta huonojahan nuo lakkautukset olisivat sielläkin. Keskellä päivää taitaisi olla sen jälkeen monen tunnin tauko bussivuoroissa.