22.6.2010

Nettiyhteys Pendolinoihin, junaradiot hiljenevät

IMG2668. Pendolino, Jyväskylä
Pendolino Jyväskylässä keväällä 2008. Isompi kuva.

VR kertoi eilen avaavansa Pendolinoissa langattoman Wlan-yhteyden kesäkuun loppuun mennessä. Yhteyttä voi käyttää koko junassa. Pendolinoinssa on ollut wlan-yhteys jo keväästä alkaen, mutta se on toiminut vain bisnesluokassa. Yhteyden käytöstä ei tarvitse maksaa lisämaksuja.

YLEn mukaan kaikille avoin verkkoyhteys on kuitenkin vielä kokeiluasteella vuodenvaihteeseen asti. Sen jälkeen VR miettii, periikö se yhteydestä lisämaksua. VR:lle laskuttaminen voisi olla helppoa junalipun yhteydessä, jossa voisi valita wlan-lisäpalvelun samalla tavoin kuin vaikka lemmikkipaikan. Oma lukunsa sitten on, kuinka moni matkustaja on tällaista lisämaksua valmis maksamaan. Itse käytän junamatkoilla nettiä kannettavassa tietokoneessa olevan sisäisen mokkulan ja mobiililaajakaistayhteyden kautta, mutta yhteys katkeilee usein ja on kaupunkien ukopuolella hidas.

Jos junamatkalla on tarvinnut jotain erityisesti netistä katsoa, olen yleensä odotellut junan osuvan jonkin kaupungin tai isomman taajaman kohdalle, jolloin nettiyhteys toimii 3G-verkossa. Sähköpostit ja uutisotsikot voi lukea kännykän kautta, joten niitä varten tietokonetta ei matkalla tarvitse avata. Luulenkin, etten itse tulisi langattomasta yhteydestä maksamaan, koska sille ei ole välttämätöntä tarvetta, ja netti toimii tarvittaessa mobiililaajakaistalla. Tai jos ei matkalla toimi, voi koneen tarvittaessa avata perille päästyään vaikka asemalla hetkeksi.

Nettiyhteyden ohella VR kertoi viime viikolla lopettavansa radion kuuntelumahdollisuuden junista. Tähän asti ainakin IC-junien kaksikerrosvaunuissa ja vanhoissa ykkösluokan vaunuissa on ollut istuimien käsinojissa nappulat ja reikä kuulokkeille, joiden kautta on voinut kuunnella lähinnä kai YLEn radiokanavia.

VR:n mukaan radionkuuntelumahdollisuutta on hyödyntänyt vain noin 0,5 prosenttia matkustajista, eli kovin harva. Kustannuksia radiolaitteiden huoltamisesta on tullut kuitenkin vuodessa jopa 200 000 euroa. Keskustelupalstoilla on haukuttu Teostoa korkeista tekijänoikeusmaksuista, mutta ne ovat MTV3:n uutisen mukaan olleet vain joitain kymmeniä tuhansia vuodessa. Vaikkei tätä asiaa ole tullutkaan suuremmin tarkkailtua, en muista nähneeni radioita junissa juuri kenenkään käyttävän. Kuulokkeet monilla on kyllä päässään, mutta musiikki niihin tulee yleensä iPodeista, kännyköistä tai kannettavasta tietokoneesta.

Julkaistu: 22.6.2010. Kirjoittaja: Timo-Pekka Heima

Ei kommentteja: