4.6.2010

VR tilaa uusia kaksikerrosvaunuja

17032007110. IC-train in Pieksämäki
IC-juna Pieksämäen asemalla talvella 2007.

VR kertoi eilen tilaavansa 40 uutta, kaksikerroksista IC-vaunua. Vaunut toimittaa Otanmäellä sijaitseva Transtechin tehdas, ja ne tulevat käyttöön vuosien 2011 ja 2012 aikana. Vaunut maksavat noin 73 miljoonaa euroa.

Vaunut ovat VR:n mukaan samantapaisia kuin tähänkin mennessä tulleet kaksikerrosvaunut, eli todennäköisesti matkustajavaunuja, eikä esimerkiksi kaksikerroksista ravintolavaunua päästä näkemään. Uusilla vaunuilla halutaan luultavasti muuttaa osa nykyisistä pikajunista IC-juniksi. Tämä muutos tosin vaatii muutakin kuin uusia kaksikerrosvaunuja, koska IC-runkoon tarvitaan myös ravintola ja yksikerroksinen Expt-vaunu, jossa on tupakointitila ja lemmikkitilat ja joita on vain 18 kappaletta. Toisaalta lemmikkitiloja on jo kaksikerrosvaunuissa, joten ainostaan tupakkahytti pitäisi löytää muualta, jotta IC-junarunkoja saataisiin lisää. Aiemmin IC-junissa oli tupakointitila myös yksikerroksisissa Ex-vaunuissa.

Uusia kaksikerrosvaunuja voisi mennä myös nykyisiin IC-juniin korvaamaan yksikerroksisia Ex-vaunuja, joissa on nykyisin pelkkiä tavallisia istumapaikkoja eikä ilmastointia. Osa uusista vaunuista voisi päätyä myös kokonaan kaksikerroksisiin IC2-juniin, joita voisi vielä lisätä ainakin Turun ja Tampereen välille. Ja voisihan IC2-junia lisätä Pori-Tampere-Helsinki -välillekin, tai jopa Helsinki-Vaasa -reitille, jos Seinäjoki-Vaasa -välille suunniteltu sähkörata valmistuu vuoden 2011 loppuun mennessä.

Kaikkea sinistä kalustoa ei kuitenkaan uusilla kaksikerrosvaunuilla millään korvata: sinisiä päiväliikenteen vaunuja on käytössä vielä noin 200 kappaletta.

Vaunutilauksesta kirjoittavat mm. Ylen uutiset, Kauppalehtija VR omassa tiedotteessaan.

Ei kommentteja: