28.1.2011

Hamina-Helsinki: pikavuorot ajavat jonossa

Savonlinja bus #487, Helsinki
Savonlinjan pikavuoro Helsingissä.

Hamina-Helsinki -välillä on menossa mielenkiintoinen joukkoliikenteellinen typeryys, josta kirjoitetaan Joukkoliikennefoorumilla.

Kun välillä aiemmin liikennöinyt Hostikka Charter lopetti vuoronsa ja toimintansa muutenkin, saivat muut hakea lupaa liikennöidä Hostikan ajamia vuoroja. Vuoroista olivat kiinnostuneet Vuorelan Liikenne, Pohjolan Liikenne ja Savonlinja-yhtiöiden Etelä-Suomen Linjaliikenne.

Liikennelupien jakaja ei ilmeisesti osannut päättää, kenelle vuorot pitäisi myöntää. Niinpä luvat myönnettiin kaikille. Tämän seurauksena Haminasta lähtee kohti Helsinkiä kahdesti päivässä täsmälleen samaan aikaan kaksi kilpailevien yhtiöiden pikavuorobussia, ja sama Helsingistä Haminaan päin.

Tämä järjestelyhän on käytännössä aivan järjetön, koska matkustajia ei tuolla välillä kuitenkaan ole tarpeeksi molemmille. Ilmeisesti Pohjolan Liikenne ja Etelä-Suomen Linjaliikenne ajavat samanaikaisia pikavuoroja vain tehdäkseen kiusaa ja aiheuttaakseen tappiota pienemmälle Vuorelalle, jolla ei ole muita pikavuoroja Hamina-Helsinki -välillä.

Kaikki mainitut liikennöitsijät mainostavat sivuillaan noita Hamina-Helsinki -vuoroja. Pohjolan Liikenteen pikavuoro lähtee Haminasta Helsinkiin kello 7:50, samaan aikaan kuin Vuorelan Liikenteen vuorokin. Sama toistuu kello 11:20, jolloin Helsinkiin lähtee Vuorelan Liikenteen kanssa Etelä-Suomen Linjaliikenteen ajama pikavuoro. Helsinki-Hamina -suunnassa päällekkäiset vuorot lähtevät Helsingistä kello 13:00 ja 16:00.

Jostain syystä vuoroja ei löydy lainkaan Matkahuollon aikatauluhausta. Keskustelun mukaan niissä ei saa kuljettaa rahtiakaan.

Vuorelan Liikenne on ainoa, jonka vuorot tulevat Haminaan kauempaa. Aamun ensimmäiselle vuorolle on vaihtoyhteys Virojoelta, 11:20 lähtevä Vuorelan pikavuoro ajaa reittiä Miehikkälä (10:00) - Virojoki (10:20) - Hamina - Helsinki. Tätä vuoroakaan ei näy Matkahuollon haussa lainkaan, vaan sen mukaan jopa Virojoki-Hamina -välillä vuorot kulkevat kello 9:05 ja seuraava vasta 11:30.

Myös Helsinki-Hamina -suunnassa vain Vuorelan Liikenteen vuorot jatkavat Haminasta eteenpäin. Helsingistä 16:00 lähtevä vuoro on Haminassa kello 18:10, aivan kuten Pohjolan Liikenteen pikavuorokin. Vuorelan ajama pikavuoro jatkaa vielä reittiä Hamina-Virojoki-Miehikkälä-Pitkäkoski. Helsinki-Miehikkälä -välillä ei arkisin liikennöi muita suoria vuoroja. Tosin tämäkään vuoro ei Matkahuollon haussa näy. Helsinki-Pitkäkoski -välillä ei muita suoria vuoroja kulje lainkaan.

Tämä omituinen järjestely jatkuu aikataulujen mukaan ainakin kesäkuuhun saakka. Ehkä silloin nähdään, kuka lopettaa typeryyden ensimmäisenä.

Ei kommentteja: