7.1.2011

Junien myöhästyminen: VR:n selvitys ei tuonut uutta tietoa

VR ja Liikennevirasto vastasivat aamupäivällä liikenneministeri Anu Vehviläisen vaatimaan selvitykseen. Vastaukset olivat melko vaisuja: VR toisti pääasiassa samat asiat kuin aiemmin. Liikennevirasto hyödynsi tilaisuuden ja kritisoi radanpidon huonoa rahoitustasoa, mikä onkin aivan totta.

VR valitteli sääolojen epätavanomaisuutta ja totesi, että Helsingin ratapihan ahtauden vuoksi junien myöhästymiset ketjuuntuvat. Ongelma pahenee, kun useampi myöhässä oleva juna saapuu Helsinkiin samanaikaisesti. VR vaati ratkaisuksi Pisara-rataa ja asetinlaitteen uusimista. Lisäksi ruuhka-aikojen liikenteen karsimista on pohdittava jo etukäteen. VR valitteli myös kalustossa olleita vikoja ja toivoi, että pääkaupunkiseudun lähiliikennekalustoa uusittaisiin nopeammalla aikataululla. Uusien junien hankinnasta vastaa Pääkaupunkiseudun Junakalusto oy.

Ennustin aamupäivällä ennen yhtätoista selvityksen sisältöä, ja ennustukseni osui aika hyvin kohdalleen. Pieleen meni arvaus, jossa VR valittaisi yksiraiteisen rataverkon aiheuttavan myöhästymisten ketjuuntumista. Sitäkään en arvannut, että VR syytti kuitenkin poikkeuksillisia sääoloja, vaikka Vehviläinen oli etukäteen kieltänyt. Ohjausvaunuista, aikatauluista tai kalustokierroista ei pukahdettu mitään. Näistä puhuminen voisi vaarantaa oikeutusta vaatia rahaa Pisara-radalle.

No, nytpä voin ennustaa, että ministeri sanoo olevansa tyytymätön selvitykseen ja vaatii parempaa varautumista talviolosuhteisiin. Helsingin Pisara-radasta pohjoiskarjalainen kepuministeri ei sano mitään, tai jos sanoo, niin jotain negatiivista. Vehviläisellä tuskin on pokkaa kritisoida hallitustovereitaan huonosta rataverkon rahoitustasosta, koska kritiikki kääntyy osin omaan nilkkaan. Suomessa epäonnistumisen myöntäminen ei kuulu poliittiseen kulttuuriin.

- Liikennevirasto: selvitys raideliikenteen ongelmista
- VR: Selvitys raideliikenteen talviongelmista marras-joulukuussa 2010
- VR:n ja viraston vastaus pdf-tiedostona
- HS: Junaliikenteen ongelmien syynä riittämätön rahoitus
- YLE: Vanhentuneet laitteet ja vähät rahat selittävät talvikaaosta.

Ei kommentteja: