3.1.2011

Nettiyhteys junassa - toimiiko VR:n wlan-yhteys?

Olen syksyn ja talven aikana kokeillut muutaman kerran VR:n tarjoamaa nettiyhteyttä Pendolinoissa.

Kokemukset ovat olleet hyvin vaihtelevia. Toisinaan nettiyhteys toimii oikein hyvin, mutta muutamalla matkalla se ei ole toiminut lainkaan. Toisin sanoen, jos on luottanut siihen, että matkalla voisi katsoa tietoja netistä, on saanut pettyä pahemman kerran, ellei käytössä ole omaa nettiyhteyttä esim. mobiililaajakaistan kautta.

Viimeksi käytin yhteyttä muutama viikko sitten Pendolinomatkalla Pieksämäeltä Tampereelle. Silloin netti toimi moitteettomasti koko matkan, poislukien tosin tunnelit ja muutamat katkot syrjäisemmillä paikoilla. Oli maanantai-ilta ja junassa oli melko vähän matkustajia.

Aiemmin syksyllä testasin Pendolinojen lähiverkkoyhteyksiä kahdella junamatkalla. Yhteys on ollut käytössä koko junassa keväästä alkaen, kun aiemmin wlan-yhteys löytyi vain bisnesluokasta.

Elokuussa tehtyjen kahden testimatkan perusteella taas lähiverkkoyhteys oli melkoinen pettymys. Lähdin Mikkelistä 15:22 Pendolinolla kohti Helsinkiä. Avasin kannettavan puolityhjässä junassa heti asemalla. VR-junaverkko löytyi ja toimi, kunnes juna oli ehtinyt matkata minuutin ajan Mikkelistä etelään. Yhteys katkesi siis melkein heti asemalta lähdön jälkeen, vaikka oltiin vielä kaupunkialueella, eikä toiminut ennen Kouvolaa ollenkaan.

Tuolla junamatkalla Saunalahden mobiililaajakaista toimi sentään jotenkin, vaikka VR:n junaverkko ei pelannut. Ilmeisesti Pendolinojen vahvistettu kännykkäkuuluvuus helpottaa myös mobiilikaistan käyttöä. Pendolinon oma nettiyhteys toimi hetken Kouvolan asemalla. Asemalta lähdön jälkeen yhteys ei taaskaan toiminut, kuten ei koko Lahti-Helsinki -välilläkään.

Kokeilin VR:n wlania uudestaan samana päivänä Helsinki-Tampere -pendolinomatkalla. Nyt junaverkko suostui avaamaan muutaman nettisivun, tosin usein avaaminen vaati aika monta enterin painallusta osoiterivillä. Välilehteen avaamani Wikipedia-artikkeli latautui vartin, eikä sivusta siltikään näkynyt mitään. Töihin tarvitsemani nettisivu aukesi, mutta aukeamisen jälkeen klikatessa ei enää tapahtunut mitään.

Tuossa junassa matkustajia oli varsin paljon. Keskustelupalstoilla on arveltu, että ruuhkaisissa junavuoroissa VR:n lähiverkolla on niin paljon käyttäjiä, että yhteys tukkeutuu.

Jos tämän blogin lukijoilla on kokemuksia netin käytöstä junamatkoilla, niistä voi kertoa kommenteissa.

Lue myös: Lähiverkkoyhteys IC-juniin.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Juuri tässä istun IC-junassa 57 Helsingistä Parkanoon ja tuskailen verkkoyhteyden katkeilemista vähän väliä ja ajoittaista tuskallista hitautta. En osaa sanoa onko vika itsessäni etten ole osannut asetuksia säätää tarvittavalla tavalla vaiko tosiaan VR:n verkon kapasiteetissa/laadussa. Mutta eipä noita asetuksia muissa avoimissa langattomissa verkoissa ole ainakaan tarvinnut säätää. Hieno ajatus VR:n langaton verkko junissa mutta se että ei synny asiakkailla taas kerran tästäkin huonoa kokemusta palvelusta, kannattaisi sitten satsata laatuu ja kapasiteettiin kun kerran on päättänyt tällaisen palvelun asiakkaille tarjota. Nimim. verkkoon pettynyt

Timo-Pekka kirjoitti...

Tässä vuoden aikana minunkin kokemukseni ovat edelleen olleet hyvin vaihtelevia. Juuri eilen matkustin IC2-junalla Tampereelta Riihimäelle, ja verkko toimi hyvin. Samoin muutama viikko sitten Pendolinossa Jyväskylästä Tampereelle.

Mutta syksyllä kun reissasin töiden takia usein Tampere-Riihimäki -väliä, ei joissain IC2-junissa tuo verkko toiminut ollenkaan, vieläpä aika usein oli näin. En usko, että vika olisi ollut kannettavassani, kun muuten sen lähiverkkoyhteys on toiminut. Ja joillain junamatkoilla yhteys taas pelasi.

Tuosta ajatuksesta olen kanssasi samaa mieltä. Varsinkin, kun vasta reissasin junalla Tanskassa ja Saksassa, joissa molemmissa muutamissa junissa on wlan-yhteys, mutta se on aina maksullinen. Ilmaisuudesta VR ansaitsee suuren kiitoksen.

Ja toisaalta on tietysti niin, ettei epäluotettavasta yhteydestä voi pyytääkään rahaa. Tai no, pyytää voi tietysti, mutta ongelmiahan siitä asiakkaiden kanssa tulee, kun kaupataan jotain joka ei kunnolla toimi.

Anonyymi kirjoitti...

Pendoliinossa parhaimmillaan ja suostui avaamaan youtuben ja pari muutakin sivua mutta hyvin takkuisesti... Minkäköhän olisi paras selain käyttää? Käytän itse Google chromea koska minun koneellani iexplorerista ja mfirefoxista ja safarista ei ole mitään iloa kun niin hidasta. Ei tätä voi sanoa nettiyhteydeksi kun joutuu tämänkin kirjoittaa kännykällä :-D

Anonyymi kirjoitti...

Minulla toimii tässä parhaillaan oikein hyvin
(Ipad2)

Anonyymi kirjoitti...

Ei vain löydy VR:n verkkoa, vaikka useampaan kertaan olen kulkenut pendolino junilla.

Unknown kirjoitti...

Onkos junan WLAN/wifi niin sanotusti vapaa? Eli ei salasanaa. Olen monta kertaa mennyt VR:n junalla, mutta silloin on ollut aina oma yhteys, mutta kun vaihdoin puhelimen, ei tässä enää olekkaan ja olen menossa penjantaina junalla Parkanosta Tikkurilaan ja katselin, että on aikas täynnä juna. Varaudun jo että nettiyhteys voi olla aikas huono, jos sitä edes on siellä. Ja en muuten mene pendoliinolla.