10.2.2011

Pendolinot rikki joukolla, kolme vuoroa peruttu

IMG15521. Pendolino, Tampere
Pendolino S59 Helsingistä Ouluun Tampereella huhtikuussa 2010.

Pendolinot ovat tänään päättäneet rikkoutua oikein joukolla. VR:n liikennetiedotteet kertovat tällä hetkellä, että torstaiaamuna peräti kolme Pendolinovuoroa on kokonaan peruttu. Toisin sanoen, ainakin kolme Pendolinoa on tällä hetkellä rikkoutunut.

PÄIVITYS: Nyt VR:n liikennetiedotteissa sanotaankin seuraavaa: Kokkolasta klo 5.22 Helsinkiin lähtevä Pendolino-juna (S 42) on peruttu Kokkola-Seinäjoki.
Jyväskylästä klo 5.30 Helsinkiin lähtevä Pendolino-juna (S 80) on peruttu. Toisin sanoen alempi valittelu Seinäjoen vuorojen perumisesta ei pidäkään paikkaansa. Laitoin nuo kappaleet sulkuihin.

( Perutut vuorot ovat Pendolino S40 Seinäjoelta klo 5.50, S42 klo 5.22 Kokkolasta ja S80 klo 5.30 Jyväskylästä Helsinkiin. Varsinkin Seinäjoen asemalta ja Parkanosta aamulla lähteville tilanne on ikävä, koska kaksi peräkkäistä vuoroa Tampereelle ja Helsinkiin on peruttu. Myös Tampereen ja Helsingin välillä voi olla pulaa istumapaikoista, kun molemmat aamuseitsemän Pendolinot Helsinkiin on peruttu. )

( Seinäjoelta pääsee huomisaamuna Helsinkiin vasta 7.38 lähtevällä IC44-junalla Vaasa-Helsinki, perillä Helsingissä 10.52 (jos on ajallaan). Ensimmäiseen Pendolinoon lähtijät ovat noin 2,5 tuntia myöhässä perillä. Surkeaa on, ettei VR ole järjestänyt korvaavaa kalustoa Kokkolaan tai Seinäjoelle, siihen kun olisi ollut aikaa koko ilta. Seinäjolle ja Kokkolaan jäävät Pendolinoyksiköt kun lähtevät Helsingistä klo 15.30 ja 18.30. Noina aikoina on jo tiedetty, että Seinäjoelle tai Kokkolaan ei ehkä saada Pendolinoa lähtemään aamun vuorolle. )

( Kun peruuntumiset on jo tuohon aikaan tiedetty, ei varmaan olisi ollut mitenkään mahdotonta laittaa esimerkiksi Helsingistä 19.19 Tampereelle lähtevään lähijunaan yhtä ylimääräistä Sm4-junayksikköä, jonka olisi voinut siirtää Tampereelta Seinäjoelle tai Kokkolaan illalla. Olisivat matkustajat päässeet aamulla ainakin matkaan. )

Pendolinot vaikeuksissa alkuviikolla

Iltapäivällä Pendolino S76 Kuopio-Helsinki hajosi Kuopion ja Pieksämäen välille. Juna seisoi radalla ilmeisesti yli kolme tuntia, eivätkä edes sähköt toimineet. Tämä Pendolinoissa on surkeinta: hajotessaan ne joskus hyytyvät täydellisesti, eikä niitä saada edes helposti siirrettyä.

Tuonkin vuoron takana olisi tullut pikajuna, johon matkustajat olisivat voineet siirtyä, tai pikajuna olisi voinut työntää rikkoutuneen Pendolinon pois edestä. Tämä ei kuitenkaan taida teknisesti olla mahdollista. Nyt takana tullut pikajunakin jäi kolme tuntia myöhään. Uutisen mukaan radan sähköt eivät ole olleet poikki, mutta silti Pendolino on ollut täysin pimeänä. Vaikuttaa alkeelliselta, ettei edes junan sähköjä saada toimimaan, vaikka matkanteko pysähtyisi.

Maanantaiaamuna peruttiin kaksi Pendolinovuoroa. Nämä olivat Pieksämäeltä klo 5.30 Tampereen kautta Helsinkiin lähtevä Pendolino S82 ja Kuopiosta klo 5.55 Pieksämäen ja Tampereen kautta Helsinkiin kulkeva S84. Ylen mukaan molempien junien käsijarrut olivat jäässä, jonka takia junia ei saatu liikkeelle. Kalusto-ongelmaa ajatellen sentään lohdullista, että käsijarrut saatiin edes aamun aikana sulatettua, ja muutama tunti lähtöajan jälkeen junat saatiin siirrettyä tyhjinä Helsinkin.

Ei kommentteja: