21.6.2011

Keskiviikko: Frankfurt, junamatkoja Saksassa

Edellinen päivä: Tiistai, päivä Berliinissä

Tiistai-iltana Hampurista lähtenyt yöhön lähtenyt IC-juna oli aika lyhyt, mutta eipä siellä paikkavarauksiakaan juuri näkynyt.

DB:llähän on oma systeeminsä näiden paikkavarausten kanssa: uudemmissa junissa jokaisen istumapaikan päällä on näyttö, josta näkyy onko paikka varattu ja mille matkalle, jos varaus ei ole vielä alkanut.

Vanhemmissa junissa sama tieto ilmaistaan paperilapuilla. En voi edes kuvitella, mikä mekkala nousisi VR:n keskuudessa, jos joku ehdottaisi heille saman systeemin käyttöönottoa. Ettäkö konduktöörit joidenkin lappusten kanssa näpräisivät, naurettaisiin. Mutta hyvin näyttää täällä toimivan, ja palvelee matkustajia mainiosti, kun varatulle paikalle ei mene vahingossa istumaan.

Tässä junassa muutama paperilappu oli jämptisti paikallaan, ja paikkaliputtomat matkustajat osasivat täälläkin valita paikkansa niin, ettei siitä tulla häätämään pois. Kätevää minusta.

Tällä junamatkalla sain jo nukuttua paremmin kuin aiemmassa yö-IC:ssä, vaikka aika epämukavat penkit näissä on nukkumiseen. Näin kuitenkin vähän uniakin.

Viiden jälkeen junaan nousi taas niin paljon työmatkustajia, ettei molempia paikkoja viitsinyt varata nukkumiseen. Saksan maisemat ovat olleet paljon näyttävämmät mitä osasin odottaa, on korkeita mäkiä ja jokia vaikka miten.

IMG54610. Frankfurt airport
Frankfurtin lentokentän asema, kuvan IC-juna lähti illalla Hampurista.

Tarkoituksena oli mennä tällä junalla Frankfurtin asemalle asti, mutta junan lähestyessä lentokentän asiaa päätinkin hypätä jo siinä pois, koska lentoasemilla usein on ilmainen lähiverkko. Tosin ei ollut kyllä Gdanskissakaan, tai ainakaan se ei toiminut.

Eikä ollut Frankfurtin kentälläkään, kokeilin ainakin neljässä eri paikassa eri puolilla kenttää etsiä ilmaisia yhteyksiä, mutta turhaan.

Kun kello kävi eikä yhteyttä löytynyt, päätin lopulta ostaa oikeuden käyttää T-Mobilen tarjoamia wlan-hotspotteja. Niitä kentällä oli vaikka miten. Kuukauden käyttöoikeus maksoi 34.95 euroa.

Kyselin eilen muutamasta liikkeestä myös prepaid-sim-korttia tietokoneeseen, mutta eräs olisi maksanut 5 euroa / päivä (siis dataliikenne). Aloituspaketeissa ei lukenut englanniksi mitään, enkä uskaltanut ostaa sellaista, vaikka halvimman olisi saanut 15 eurolla datan ilmeisesti 2,50 eurolla päivässä.

IMG54615
Frankfurtin lentokentän asema oli valoisa, joskin hieman kolkko.

T-Mobilen etuna näihin verrattuna on se, että hotspotteja on myös Saksan ulkopuolella mm. Pariisissa, Prahassa, Puolassa ja Barcelonassa.

Parin lentokenttätunnin jälkeen hyppäsin Frankfurtin päärautatieasemalle vievään ICE-junaan. Nyt Frankfurt näytti paljon mukavammalta: aurinko paistoi niin lämpimästi, että jäin ulos junalaiturille istumaan paisteeseen. Annoin hyvän mielikuvan jäädä kaupungista enkä siksi mennyt lainkaan kiertelemään tympeiden konttoripilvenpiirtäjien luokse, en ole vielä jaksanut selvittää missä kaupungin kaupallinen keskus on.

IMG54618. Frankfurt
ICE-juna Frankfurtin päärautatieasemalla.

Piakkoin jatkoin taas matkaa, lähdin ICE:llä kohti Münchenia. Aikeena oli suunnata illalla ehkä vielä Prahaan asti. Junamatka oli iloinen yllätys, junassa nimittäin toimi nettiyhteys! Se olisi tarkoittanut sitä, että olisin voinut kaikessa rauhassa matkustaa perille asti.

Tosin se jäi vain haaveeksi: vartin matkanteon jälkeen nettiyhteys katkesi, ja totesin että se on tosiaan tarjolla vain toista kautta Müncheniin menevällä reitillä. Ei auttanut lopulta muu kuin hypätä pois Würzburgissa. Se osoittautui kuitenkin oikein kivannäköiseksi paikaksi, nuorisoa oli silmiinpistävän paljon ja aurinko paistoi.

IMG54622
ICE-juna Wurzburgin asemalla.

Würzburgista jatkoin taas ICE-junalla matkaa Nürnbergiin, missä myöskin oli oikein viihtyisä rautatieasema. Muuten kaupunkiin ei tullutkaan tutustuttua.

Loppuillan matkat:

Nürnberg Hbf We, 23.03.11 dep 17:00 ICE 620
Frankfurt(Main)Hbf We, 23.03.11 arr 19:04 7
Transfer time 25 min.

Frankfurt(Main)Hbf We, 23.03.11 dep 19:29 19 ICE 912
Bordbistro, Wifi on routes München-Stuttgart-Mannheim-Frankfurt-Köln-Dortmund
Dortmund Hbf We, 23.03.11 arr 21:59

IMG54647. Frankfurt station
Tupakkamainos Frankfurtin asemalla illalla. Hämmästyttävät aina.

IMG54654. Dortmund
Paikallisjuna Dortmundin asemalla. Dortmund ei ollut kovinkaan miellyttävälta vaikuttava asema, oikein mikään kauppa ei ollut auki ja muutenkin paikat olivat vähän nuhjuisia. Täältä matka jatkui taas yön yli IC-junalla, ensin kohti Frankfurtia.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mikä ihmeen elämää suurempi asia on toimiiko netti vai ei.Vanhalla kunnon 70-luvulla ei nettejä ollut,vain resuinen kartta ja kaikki toimi.

Timo-Pekka kirjoitti...

Kun sen kautta tekee koko matkan ajan jatkuvasti töitä Suomeen niin silloin sen toimiminen on aika tärkeää, ihan kuten kotona töitä tehdessäkin.

Muuten myös aikataulujen ja majoitusten kanssa olisi työläämpää.