29.11.2011

Lahden paikallisliikenne uudistuu Ruotsista tulevilla busseilla

IMG57480. Koiviston Auto bus, Lahti
Scanian Omnilink-bussi Lahdessa.
Lahden paikallisliikenteen bussit uusiutuvat. Koiviston Auto on tuonut Lahteen seitsemän käytettyä matalalattiabussia Ruotsista.

Lahden Liikenteen käyttöön ottamat Scania OmniLink -merkkiset bussit ovat aiemmin olleet käytössä Ruotsissa Östersundin paikallisliikenteessä.

Koiviston Auton toimitusjohtaja Mikko Markkula kertoo tuontibussien korvaavan vanhinta paikallisliikenteen kalustoa.

- Tällä hetkellä meillä on vielä ruuhka-aikojen liikenteessä kaksi korkeaportaista vanhempaa bussia, mutta ne poistuivat käytöstä lähiviikkoina.

Tuontibussien ansiosta Koiviston Auto saa poistettua Lahden paikallisliikenteestä vanhimmat, 90-luvun alussa hankitut autot.

Ruotsista tuodut matalalattiabussit ovat vuosimallia 2001. Niihin on tehty peruskunnostus ennen niiden laittamista liikenteeseen Lahdessa. Niiden päästötaso on myös matalampi kuin vanhoissa busseissa. Autojen moottorit täyttävät Euro 3 -päästöstandardin vaatimukset.

Markkula kertoo Koiviston Auton ottaneen neljän vuoden aikana Lahden paikallisliikenteessä käyttöön 32 uutta matalalattiabussia, eli noin puolet kalustosta on uusittu. Kaupunkiliikenteessä ajaa yhtiöltä kouluvuoden aikana arkipäivisin noin 60 bussia.

Uudet bussit ovat tulleet yhtiön omalta tehtaalta. Nyt bussitehdas on keskittynyt uusien kaukoliikenteen bussien valmistamiseen. Ruotsista tehty hankinta täydentää viime vuosien kalustouudistusta.

Tuontibussit ovat liikuntaesteisille helpompia käyttää, koska niissä on niiaustoiminto, jolla bussia voidaan kallistaa lähemmäs pysäkin reunaa. Niiden linjakilvet ovat myös paremmin luettavia kuin vanhojen bussien, Markkula mainitsee.

Timo-Pekka Heima, Etelä-Suomen Sanomat, 24.11.2011

Ei kommentteja: