14.5.2012

Barcelonasta Suomeen halvalla Budapestin kautta

Olen viime päivinä taas selaillut tiiviisti halpalentoja Suomesta jonnekin päin Eurooppaa. Ajankohta tähän oli varsin hankala, koska olen lähdössä liikenteeseen helatorstain lähipäivinä, jolloin lennoilla on tietysti ruuhkaista, ja olin varaamassa vasta alle viikkoa ennen reissua.

Haaviin tarttuivat nyt menolento Helsingistä Kööpenhaminaan Blue1:lla, noin 60 euroa nuorisohintaan. Blue1:n nuorisohinta on varausta tehdessä pirullinen: sitä kun ei nettikaupasta voi varata kuin Helsingistä Kööpenhaminan suuntaan, valikko ei tarjoa mahdollisuutta yhdensuuntaisena ostaa lentoa Kööpenhaminasta takaisin Helsinkiin. Meno-paluun kyllä saa, mutta tulin vasta menolipun ostettuani huomanneeksi, että sama reitti olisi ollut yksi halvimmista paluumatkalle.

Eräs harkinnassa ollut yhteys oli Norwegian Barcelonasta Kööpenhaminaan, jossa kone on puoliltaöin. Kööpenhaminasta olisi päässyt aamuvarhaisella Helsinkiin Blue1:lla, Norwegian kun toistaiseksi näyttää lentävän Helsinki-Kööpenhamina -välillä vain kerran päivässä. Kuusi tuntia yöllä Kastrupissa ei olisi ollut mitenkään ylitsepääsemätön.

Paluumatkalle Barcelonasta Suomeen tuli nyt halvatlennot.fi:n hakukoneen ansiosta Air Balticin yhteys Riian kautta, noin 140 euroa. Varauksessa oli myös mutka: yritin ensin varata tuota lentoa Air Balticin sivuilta suoraan ja täytin kaikki tiedot, mutta maksuvaiheeseen tultaessa saitti sanoi, ettei lippua saakaan tällä hinnalla ja palautti alkuun, tarjoten satasen kalliimpaa lentoa. Kokeilin sitten varausta supersaver.fi:n kautta, ja sieltä lennon vielä sai 141 eurolla, ja matkan voi maksaa ilman lisämaksuja verkkopankissa.

Barcelonasta Suomeen palaamista ajatellen huomasin erään mielenkiintoisen, erittäin halvan yhteyden. Sekä Wizzair että Ryanair nimittäin lentävät Barcelona-Budapest -väliä, ja molemmat lentävät vieläpä Barcelonan El Pratista, eivätkä noin 100 kilometrin päässä olevasta Gironasta.

Molemmat lentävät myös Budapestistä illalla Suomeen: Ryanair tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin Tampereelle (perillä noin klo 19), Wizzair taas tiistaisin ja lauantaisin Turkuun (perillä klo 22, bussi Helsinkiin lähtee klo 00:00, Tampereelle ei pääse enää julkisilla). Halvimmillaan tätä reittiä pääsee Barcelonasta Suomeen noin 50 eurolla. Itse en voinut hyödyntää tätä yhteyttä, koska lennot olisi pitänyt varata aiemmin. Tai olisin periaattessa, tätä kautta olisi saanut noin 70 eurolla matkan Turkuun, mutta sieltä oli liian työlästä matkustaa yöllä Helsingin kautta kotiin Tampereelle, ja kulujakin olisi tullut 35 - 40 euroa lisää. Miinuksena on myös pitkä odottelu Budapestissä, vähintään 5 tuntia.

Ryanair lentää nykyisin myös väliä Turku - Barcelona Girona, joka on noin 100 kilometrin päässä Barcelonasta. Bussimatka yhteen suuntaan Barcelonan päässä maksoi Wikitravelin mukaan 10-12 euroa. Kesäkuun alussa Ryanin lennot välille näyttivät maksavan 40 - 50 euroa. Turusta Barcelonaan tämä on varmastikin halvin yhteys. Tosin Barcelonaan mennessä lento on perillä vasta klo 23:55.

Ei kommentteja: